VELIKA PRONEVERA NOVCA U EU: Sve čanice na udaru - šteta preko 2 milijarde EVRA

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2022, 20:57

VELIKA PRONEVERA NOVCA U EU: Sve čanice na udaru - šteta preko 2 milijarde EVRA

Među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prevarom

Najveća evropska prevara sa PDV- om koja se temelji na prodaji popularne elektronske robe razotkrivena je u akciji koji je sprovela kancelarija evropskog javnog tužitelja u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona u 14 država članica Europske unije.

Ova akcija provedena je u Belgiji, Kipru, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španiji, prenosi Indeks.hr.

- U okviru ove operacije EPPO-a već su provedene pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Slovačkoj i Švedskoj 12. i 13. oktobra 2022. - objavili su.

- Svi prikupljeni podaci se analiziraju, a istraga o organiziranim kriminalnim skupinama koje stoje iza ove šeme se nastavlja. Procenjena šteta koja se istražuje u okviru operacije Admiral trenutno iznosi 2,2 milijarde evra - dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi, među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prevarom.

Kancelarija evropskog javnog tužitelja objavila je kako je cela akcija počela.

U aprilu 2021. portugalska porezna uprava u Koimbri istraživala je kompaniju koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektroničke uređaje, zbog sumnje na prevaru sa PDV-om. Kada je EPPO započeo s radom u junu 2021. godine, u skladu sa svojom zakonskom obvezom, portugalska tela prijavila su slučaj EPPO-u.

Evropski tužitelji, analitičari EPPO-a za finansijske prevare i predstavnici Evropola i nacionalnih tela za sprovođenje zakona postepeno su uspostavili veze između osumnjičene kompanije u Portugalu i blizu 9000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama. Osamnaest meseci nakon prijema inicijalnog izveštaja, EPPO je sada razotkrio ono za što se veruje da je najveća prevara sa PDV-om ikad istražena u EU, kažu.

Kriminalne aktivnosti događale su se u 22 države članice učesnice EPPO-a, kao i u Mađarskoj, Irskoj, Švedskoj i Poljskoj, zajedno sa trećim zemljama uključujući Albaniju, Kinu, Mauricijus, Srbiju, Singapur, Švajcarsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.