Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđen predlog rezolucije o ulozi parlamenta u pregovorima sa EU

Odbor za evropske integracije utvrdio je juče predlog rezolucije o ulozi Narodne skupštine Srbije i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i zatražio da se parlament o njemu izjasni po hitnom postupku. Za predloženi tekst glasali su svi osim predstavnika DSS-a Donke Banović, koja je tražila da on bude povučen.

Predlog rezolucije pripremila je radna grupa odbora, a kao razlog za njeno donošenje navedeno je, između ostalog, da će „očekivani pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o pristupanju Srbije EU predstavljati krajnju, ali najkompleksniju i najdelikatniju fazu procesa integracija, fazu u kojoj je potrebno definisati adekvatnu ulogu Narodne skupštine”.

Rezolucija ima preambulu i 27 tačaka, a polazi, kako je navedeno, od „stava da je strateški državni interes Srbije da na brz i kvalitetan način postane punopravna članica EU, što bi trebalo da doprinese ukupnom društvenom napretku i boljitku svakog građanina”. Predsednica odbora Nataša Vučković (DS) kazala je da će predloženi tekst biti poslat vladi, mada njeno mišljenje nije obavezujuće. Prisutni ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić je rekao da je „tajming rezolucije odličan, jer do međuvladine konferencije ključne institucije u državi treba da imaju jasno podeljene uloge u procesu pristupanja” i dodao da se nada da će „uskoro biti dogovoren i modalitet učešća nevladinog sektora u pregovorima o pristupanju Srbije EU”.

Na insistiranje Dijane Vukomanović (SPS) u tekstu nacrta rezolucije je preciziramo je da se kad je reč o ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU misli na one koji su definisani u Kopenhagenu i Madridu. Vukomanovićeva je objasnila da je to neophodno, „jer postoji nemačko-britanski papir, pa se može pojaviti i neki drugi, zato je najbolje da preciziramo o kojim kriterijumima je reč.

M. Čekerevac

objavljeno: 29.11.2013.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.