Usvojen zaključak o Dunavskoj strategiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2011, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zaključak o Dunavskoj strategiji

BEOGRAD -

Ministri inostranih i evropskih poslova EU usvojili su danas u Luksemburgu zaključke o Dunavskoj strategiji, čiji je cilj razvoj ekonomskog potencijala regiona Dunava i zaštita životne sredine, saopšteno je iz kabineta potpredsednika vlade za evropske integracije Božidara Đelića.

Zaključi su usvojeni na današnjem zasedanju Saveta opštih poslova Evropske unije (GAC), što predstavlja drugi nivo u procesu usvajanja makroregionalne Strategije EU za Dunavski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << region, navodi se u saopštenju.

Konačni tekst Strategije usvojila je Evropska komisija 8. decembra 2010, a 24. juna ove godine očekuje se da Strategiju usvoji Evropski parlament, čime će zvanično proces usvajanja Dunavske strategije biti završen.

"Ova odluka Saveta opštih poslova Evropske unije takođe predstavlja jasan signal zemljama Podunavlja i koordinatorima prioritetnih oblasti da započnu sa implementacijom Dunavske strategije", navodi se u saopštenju.

S tim u vezi će u Budimpešti, od 8. do 10. maja 2011. godine biti održan radni sastanak koordinatora prioritetnih oblasti i predstavnika zemalja Podunavlja na temu implementacije Dunavske strategije.

U procesu implementacije Strategije, Srbiji je poverena koordinacija prioritetnih oblasti Ekonomije znanja i Železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja, a predstavnici Srbije će takođe uzeti aktivno učešće u izvršnim radnim grupama ostalih prioritetnih oblasti Dunavske strategije, dodaje se u saopštenju.

Šansa za razvoj regiona

Dunavska strategija, koju je Evropska unija danas i zvanično usvojila, predstavlja razvojni pristup koji Unija želi da primeni na region podunavskih zemalja i zasniva se na četiri stuba.

Prva dva stuba čine povezivanje regiona (poboljšavanje mobilnosti, jačanje kulturne saradnje i turizma, ohrabrivanje upotrebe obnovljive energije), zaštitu životne sredine (poboljšavanje kvaliteta vode, suočavanje sa prirodnim izazovima i očuvanje biološke raznolikosti).

Preostala dva stuba su izgradnja prosperiteta (razvoj istraživačkih kapaciteta, obrazovanje i informacione tehnologije) i jačanje regiona (poboljšavanje institucionalnih kapaciteta i saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala).

Ova strategija, koja je već uspešno primenjena u Baltičkom regionu odnosi se na države dunavskog sliva i njihove neposredne susede - Nemačku, Austriju, Slovačku, Češku, Mađarsku, Sloveniju, Rumuniju i Bugarsku, u okviru EU, na Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru, u okviru Strategije proširenja, i Moldaviju i Ukrajinu u okviru Istočnog partnerstva.

Za ovu strategiju nisu izdvojena zasebna sredstva, a kroz različite programe EU već su obezbeđeni značajni finansijski programi.

U okviru strategije predviđen je i razvoj efikasnih multimodalnih terminala na Dunavu kako bi se rečni saobraćaj adekvatno povezao sa kopnenim, železničkim i vazdušnim, što predstavlja i veliku priliku za Srbiju.

Od većih projekata u okviru strategije Srbija planira da sprovede čišćenje veoma zapuštenog kanala Dunav-Tisa-Dunav i izgradnju centra za preradu otpadnih voda u Beogradu, što je projekat vredan više stotina miliona evra.

Srbija i Hrvatska jedine su države potencijalne članice EU koje su u okviru Dunavske strategije dobile ulogu koordinatora u strateškim domenima za razvoj dunavskog regiona.

Srbija je zajedno sa Slovenijom koordinator za kopneni i vazdušni saobraćaj u okviru prvog strateškog domena, u sklopu kojeg su još kao koordinatori za rečni saobraćaj imenovani Austrija i Rumunija, a zajedno sa Slovačkom biće koordinator i za domen razvoja ekonomije znanja.

Iako je prvobitno bilo planirano da Srbija dobije ulogu koordinatora i u domenu bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala, koordinaciju u ovome podeliće Nemačka i Bugarska.

Države-koordinatori imaće za zadatak da predvode sprovođenje strategije pripremajući program rada i identifikujući izvore finansiranja kako bi sva dostupna finansijska sredstva EU bila iskorišćena na najbolji mogući način i to bez stvaranja novih fondova, novih pravila ili novih institucija.

U okviru Dunavske strategije, Radio-televizija Vojvodine je nosilac i realizator projekta Dunavske medijske mreže (Danube media network ili Da-Me) koji ima za cilj bolje povezivanje, programsku i tehničku saradnju medijskih kuća dunavskog regiona. U oktobru mesecu prošle godine u Novom Sadu je održana osnivačka konferencija Dunavske medijske mreže na kojoj je izabrano rukovodstvo i utvrđeni mehanizmi funkcionisanja Dunavske medijske mreže.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.