Uslovi za kombi prevoz po propisima koji važe i u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2019, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovi za kombi prevoz po propisima koji važe i u EU

Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, prevoz putnika u Srbiji uređen je u skladu s propisima i najboljom praksom Evropske unije, štiteći interese putnika i registrovanih firmi koje posluju u skladu sa zakonom, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Povodom najavljenog protesta i zahteva kombi prevoznika za izmene Zakona o prevozu putnika, podseća se da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zastupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stav koji je prihvaćen u EU, da se putničkim vozilom ne može obavljati javni prevoz putnika, ni međunarodni, ni unutrašnji.

Po propisima EU, međugradski i međunarodni prevoz putnika može da se obavlja samo autobusima i uz posedovanje registrovanog reda vožnje i međunarodne dozvole u međunarodnom prevozu, a u unutrašnjem međugradskom prevozu i registrovan i usaglašen red vožnje, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da obavljanje vanlinijskog prevoza putnika putničkim automobilom, sa osam ili devet sedišta, nije dozvoljeno još od 2011. godine, i ti uslovi nisu promenjeni ni posle donošenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaja 2015, kao ni kasnijim izmenama ovog zakona.

U postupku uređenja delatnosti prevoza putnika, Ministarstvo je prošlogodišnjim izmenama zakona, prvi put nakon 2011, stvorilo zakonsku mogućnost da se putničkim vozilima sa 7+1 i 8+1 sedišta takođe može vršiti prevoz putnika, ali kroz pružanje usluge "limo servisa", pod posebno propisanim uslovima.

Ovim izmenama, kako se navodi, htelo se stati na put rasprostranjenoj praksi da se, pod prividom registracije "limo servisa", koja je ranije bila regulisana Zakonom o turizmu, vrši nelegalni prevoz putnika putničkim vozilima.

S obzirom na to da je usluga "limo servisa" zakonski adekvatno uređena poslednjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, država nije u mogućnosti da prilagodi ili toliko pojednostavi uslove za obavljanje usluge "limo servisa", zbog stanja voznog parka svih onih koji su godinama vršili nelegalan prevoz putnika, pod vidom doskora nedefinisane usluge, a na štetu usluge koja ima svoje korisnike i mesto na tržištu, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.