Upozorenje iz Brisela zbog akciza

Izvor: RTS, 26.Feb.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje iz Brisela zbog akciza

Uvođenjem dvojnih akciza na naftne derivate Srbija prekršila Prelazni trgovinski sporazum sa EU. Traži se zajedničko prihvatljivo rešenje za akcize, kaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Razgovor o dvojnim akcizama 22. marta u Briselu.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da će 22. marta u Briselu na zajedničkoj sednici predstavnika Evropske komisije i Vlade Srbije biti pronađeno rešenje za dvojne akcize, koje su u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvedene na naftne derivate krajem prošle godine.

Te akcize su u suprotnosti sa Prelaznim trgovinskim sporazumom, rekao je Đelić.

"U danima koji dolaze radićemo sa našim evropskim partnerima da bismo pronašli zajedničko prihvatljivo rešenje", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da Srbija u godini kada želi da dobije status kandidata za članstvo u EU i datum za početak pregovora s Unijom o članstvu "sigurno ne želi da ima bilo kakvu povredu potpisanog sporazuma sa EU".

Đelić je rekao da mu je kopredsedavajući Komiteta za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Pjer Mirel preneo da je Evropska komisija mišljena da su izmene i dopune Zakona o akcizama usvojene 29. decembra prošle godine, kombinovane sa Pravilnikom o stavljanju prometa naftnih derivata, povredile član 6.4 i član 22.1 Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Potpredsednik Vlade je ukazao i da ga je Pjer Mirel informisao da je Evropska komisija smatra  da su usvojene akcize, takođe, povredile i član 41 Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

"Evropska komisija predlaže, a Srbija prihvata da se na zajedničkom Komitetu koji će biti održan 22. marta u Briselu to pitanje stavi kao tačka dnevnog reda i tražićemo da do tada Evropska komisija i Srbija pronađu zajedničko prihvatljivo rešenje", rekao je Đelić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo finansija će postupiti po preporukama EK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2011

BEOGRAD -..Ministarstvo finansija će postupiti po preporukama Evropske komisije koje se odnose na primenu različitih akciza na gorivo u Srbiji, rečeno je danas Tanjugu u tom ministarstvu...U Ministarstvu, međutim, navode da još nisu dobili zvaničan odgovor Evropske komisije na pitanje koje su uputili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.