Izvor: Blic, 16.Dec.2017, 18:32 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Umesto EU bračni par odabrao povratak u BiH: Ljudi misle da će im život na zapadu ostvariti snove, ali nije tako
U vreme kada je teško doći do stalnog zaposlenja, za pohvalu je svaka inicijativa ljudi koji uspevaju osmisliti način da zarade, žive od vlastitog rada i uzdržavaju porodicu.
Primer su supružnici Denisa i Samir Mešan iz Bugojna koji su se, nakon višegodišnjeg boravka u inostranstvu, vratili u svoj grad i počeli baviti pekarstvom.
Otvorili su, naime, vlastitu pekaru, koja je za kratko vreme stekla svoje redovne kupce i poverenje mnogih stanovnika bugojanske opštine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- U početku je bilo teško. Uložili smo novac, i bili svesni rizika koji donosi ulazak u novi biznis. Srećom, nismo pogrešili u našoj proceni. Ne može se čovek preko noći obogatiti, ali se može solidno živeti - kazala je Denisa.
Dodaje da nikada nije zažalila zbog odluke da se vrate u Bugojno i pokretanja posla kojim se trenutno bave.
- Tamo je suprug na posao putovao 120, a ja 80 kilometara, u suprotnom smeru. I, onda, kada nakon isteka meseca platite sve što treba, shvatite da vam je dobro i u vašoj zemlji, i da samo trebate raditi. Naši ljudi misle da će im život na zapadu ispuniti sve snove, ali nije tako - ističe.
Naglasila je da u pravljenju hleba i raznog slanog i slatkog peciva koriste isprobane recepture norveških pekara, s obzirom da su u toj zemlji živeli od 2001. do 2013.
- Suprug je tamo radio kao pekar, a određeno iskustvo je stekao i u bugojanskom „Mlinpeku“ u kojem je, takođe, proveo izvesno vreme.Nekako se sve posložilo, i danas smo tu gde jesmo, zadovoljni nakon tri godine rada - kazala je.
Konkurencija velika
Priznaje da je konkurencija na tržištu velika i da, žele li opstati, pekari moraju uložiti maksimalne napore da ponude proizvod, koji će moći zadovoljiti sve rigoroznije kriterijume kupaca.
- Mi smo se bazirali isključivo na domaću proizvodnju novih vrsta hlebova, koji ne sadrže nikakvu hemiju. Imamo domaći, bavarski i planinski hleb, i oni su jako traženi. Nije nam važna količina, već kvalitet hleba koji pravimo - istakla je.
Dosta dobro se, kaže, prodaju i dve vrste hleba, čija je cena 0,50 KM.
- Kupuju ih uglavnom penzioneri koji žive sami, a bude i onih kojima hleb poklonimo, jer nemaju novca da ga plate. Takvima uvek izađemo u susret - veli Denisa.
Kaže da pekarski posao zahteva puno truda i odricanja, i da zbog stalnih obaveza nema baš puno vremena koje bi, eventualno, iskoristila za neke druge stvari.
- Kada zatreba, pomognu deca. Ćerka studira u Tuzli, a sin je srednjoškolac. Povremeno zaposlimo studentkinje, koje na ovaj način zarade džeparac za dalje školovanje, što nam je posebno drago - ističe.
Važna je želja
Smatra da svi ljudi, ukoliko to zaista žele, mogu biti uspešni u postizanju svog cilja, bez obzira kojom profesijom se bave.
- Važna je upornost, volja i želja da se uspije. Ako to imate, onda ni rezultati neće izostati - poručila je.
Denisa na kraju zaključuje kako bi se cela knjiga mogla napisati o njenom dosadašnjem životu, i putu koji je prešla s porodicom do adrese na kojoj danas živi.
Kao 12-godišnja devojčica je iz rodnog Vinca kod Jajca otišla u izbeglištvo u Sloveniju, a kasnije i u Austriju. Tamo je pohađala osnovnu školu, i onda se 1995. vratila u Bosnu, tačnije u Zenicu. Tu je završila prvi razred gimnazije, da bi školovanje nastavila u Bugojnu.
Za taj grad se, kaže, čvrsto vezala još kao srednjoškolka, zapravo onog momenta kada je upoznala svog supruga Samira, koji joj je i najveća podrška.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija
Vratili se iz Norveške u BiH i pokrenuli posao od kojeg dobro žive
Izvor: Nezavisne Novine, 16.Dec.2017
U vrijeme kada je teško doći do stalnog zaposlenja, za pohvalu je svaka inicijativa ljudi koji uspjevaju osmisliti način da zarade, žive od vlastitog rada i uzdržavaju porodicu...Primer su supružnici Denisa i Samir Mešan iz Bugojna koji su se, nakon višegodišnjeg boravka u inostranstvu, vratili...