Ukidanje roaminga povećalo podatkovni promet u EU za čak deset puta

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Nov.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanje roaminga povećalo podatkovni promet u EU za čak deset puta

ZAGREB - Europska komisija je 29. studenoga objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta roaminga iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roaming u lipnju 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u cijelom EU-u. 

Mobilni je podatkovni promet na putovanjima u EU-u udeseterostručen u usporedbi s godinom prije uvođenja pristupa „u roamingu kao kod kuće".

Upotreba podataka u roamingu unutar EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP) dosegla >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je vrhunac u razdoblju godišnjih odmora u ljeto 2018. (treće tromjesečje) s 12 puta većim korištenjem mobilnih podataka u inozemstvu u usporedbi s razdobljem prije ukidanja svih maloprodajnih troškova roaminga. Tijekom tog razdoblja količina telefonskih poziva u roamingu bila je gotovo trostruko veća.

„Rezultati preispitivanja još jednom pokazuju uspjeh ukidanja naknada za roaming. Europljani uvelike koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tijekom putovanja. Istovremeno možemo jasno vidjeti i da tržište roaminga u EU-u i dalje dobro funkcionira. Postojao je strah od porasta domaćih cijena zbog ukidanja naknada za roaming, no dogodilo se suprotno, domaće cijene za mobilne usluge snižene su u cijelom EU-u; rekla je Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Upotreba podataka u roamingu unutar EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP) dosegla je vrhunac u razdoblju godišnjih odmora u ljeto 2018. (treće tromjesečje) s 12 puta većim korištenjem mobilnih podataka u inozemstvu u usporedbi s razdobljem prije ukidanja svih maloprodajnih troškova roaminga. Tijekom tog razdoblja količina telefonskih poziva u roamingu bila je gotovo trostruko veća.

Na veleprodajnoj razini, jako sniženje maksimalnih cijena pridonijelo je daljnjem padu veleprodajnih cijena roaminga, a to ipak gotovo svim pružateljima usluga roaminga omogućuje da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izvješću se zaključuje da se dinamika tržišnog natjecanja na tržištu roaminga vjerojatno neće promijeniti u bliskoj budućnosti, što znači da je postojeća regulacija maloprodaje i veleprodaje još uvijek potrebna. Postojeći propisi o roamingu trebali bi se i dalje primjenjivati u narednim godinama kako bi građani imali koristi od roaminga unutar EU-a bez dodatnih troškova.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.