UKR-EU sporazum stvara novu krizu?

Izvor: B92, 12.Sep.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKR-EU sporazum stvara novu krizu?

Sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji stupa na snagu 1. novembra, a reakcije na to se očekuju i na ukrajinskoj i na ruskoj strani.

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko zatražio je od EU da razmotri da u okviru novog trgovinskog sporazuma bude odobreno Kijevu odlaganja smanjenja carinskih dažbina za robu koja se iz Unije uvozi u Ukrajinu.

Porošenko je ovaj zahtev izneo tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovora s odlazećim šefom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, uoči očekivane ratifikacije ugovora o pridruživanju, kojim se predviđa i kretanje u pravcu slobodne trgovinske zone između Ukrajine i 28 članica Unije.

Porošenko je naglasio kako Ukrajina ne planira nikakve izmene ni izuzimanja iz teksta ugovora o pridruživanju koji je usvojen 28. jula.

Ukrajinski predsednik je izjavio kako je taj sporazum spreman i kako će ga on potpisati i poslati palamentu u ponedeljak. Predviđeno je da sporazum stupi na snagu 1. novembra.

Rusija namerava da 1. novembra uvede simetrične protekcionističke mere protiv Ukrajine, ako sporazum o pridruživanju Evropske unije i Ukrajine tog dana stupi na snagu, bez razmatranja interesa ruske strane, izjavio je ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev.

"Nećemo preduzeti nikakve simetrične mere ako naši partneri obrate pažnju na našu zabrinutost. Ukoliko ratifikacija bude 17-18. septembra, sporazum o pridruživanju će očigledno stupiti na snagu 1. novembra 2014. Ako tada stupi na snagu sa svim odredbama koje izazivaju našu zabrinutost, mi ćemo istog dana uzvratiti simetričnim merama", izjavio je Uljukajev, koji je doputovao u Brisel kako bi razgovarao o potencijalnoj izmeni aneksa Sporazuma o pridruživanja EU i Ukrajine.

Prema njegovim rečima, ruska vlada će sačiniti nacrt rezolucije o uvođenju protekcionističkih mera, koje će se odnositi na 144 proizvoda iz Ukrajine. Osim toga, Rusija namerava da uvede dodatne mere carinskog nadzora.

"Bićemo izuzetno obazrivi prilikom proveravanja porekla robe koja će ulaziti iz Ukrajine u Rusiju. Takođe ćemo uvesti dodatne administritivne mere u sanitarnoj kontroli", zaključio je Uljukajev.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporazum sa EU pred parlamentom 15. septembra

Izvor: Capital.ba, 12.Sep.2014

KIJEV, Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko planira da u ponedjeljak, 15. septembra, potpiše sporazum o pridruživanju sa EU i uputi ga parlamentu. On je dodao da Ukrajina ne planira da izmijeni tekst sporazuma o pridruživanju sa EU, prenosi agencija Itar tas. „Neće biti izmjena, niti će nešto...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.