U sajber bezbednosti i dalje dominiraju muškarci

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sajber bezbednosti i dalje dominiraju muškarci

Među akademcima koji studiraju na Informaciono-komunikacionim (IT) smerovima fakulteta u Srbiji, 26 odsto su žene, što je za sedam odsto više u odnosu na prosek EU, međutim, među zaposlenima u sajber bezbednosti i dalje dominiraju muškarci.
Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navodi da ohrabruje i podatak da je rast broja upisanih devojaka na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << IT smerovima fakulteta veći od rasta upisanih mladića, odnosno da se svake godine upiše za sedam odsto više devojaka.

Matićeva dodaje da istorijsko i kulturno naslede utiču na to da je u Srbiji u tehnickim oblastima, kao što su informatika i inženjerstvo, zastupljenost žena u ukupnoj zaposlenosti 15 do 20 odsto.
Navodi da se situacija polako menja i da kod tekućeg zapošljavanja visokoobrazovanih IT kadrova žene učestvuju sa 25 odsto.
"I dalje smo daleko od željenog cilja da imamo ravnopravno učešće muškaraca i žena u IT-u, posebno u sajber bezbednosti koja se percipira kao oblast u kojoj dominiraju muškarci. Žene cine samo 20 odsto zaposlenih u toj oblasti", navela je Matićeva na Beogradskom ženskom sajber forumu.
Ističe da i dalje postoje poteškoće u prevazilaženju stereotipa u obrazovnom sistemu i nedostatak podstreka devojkama i ženama da studiraju i napreduju u oblasti tehnologije i bezbednosti.
"Evidentna je potreba za većim uključivanjem žena ako uzmem u obzir ogromnu potrebu za kadrovima usled dramatičnog porasta sajber kriminala. Prema istraživanju koje je sprovelo Cybersecurity Ventures predviđa se da će do 2021. godine biti 3,5 miliona nepopunjenih radnih mesta u oblasti sajber bezbednosti", navela je državna sekretarka.

Dodala je da žene mogu da budu ključni faktor u borbi protiv zloupotreba savremenih tehnologija.
Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović naveo je da je Beograd na putu da se pridruži pametnim gradovima uz uvođenje novih tehnologija i servisa za svoje građane.
Cilj je, kako je rekao, uvođenje IT tehnologija od senzora u kontroli saobraćaja, kontroli kvaliteta vazduha... Uvođenjem novih tehnologija pametni gradovi suočavaju se i sa preprekama, a jedna od njih je i sajber bezbednost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U sajber bezbednosti i dalje dominiraju muškarci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2019

Među akademcima koji studiraju na Informaciono-komunikacionim (IT) smerovima fakulteta u Srbiji, 26 odsto su žene, što je za sedam odsto više u odnosu na prosek EU, međutim, među zaposlenima u sajber bezbednosti i dalje dominiraju muškarci...Ohrabruje i podatak da je rast broja upisanih devojaka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.