U ovoj zemlji bivše Jugoslavije su najniže plate od svih država EU

Izvor: BKTV News, 02.Okt.2018, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ovoj zemlji bivše Jugoslavije su najniže plate od svih država EU

Bosna i Hercegovina ima najnižu prosečnu platu od svih država Evropske unije, a u regionu jedino Srbija ima neznatno nižu platu, ali i dosta niže cene, pokazali su podaci koje je objavio Eurostat, piše Avaz.

U prvom kvartalu ove godine prosečna isplaćena plata u BiH iznosila je 440 evra, u Crnoj Gori 512, u Hrvatskoj 832, u Sloveniji 1.077, Mađarskoj 703, Rumuniji 535, Bugarskoj 457 evra, navodi Eurostat.

Uprkos tome, vlast godinama uverava građane da >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se u BiH živi sve bolje i lagodnije.

Istina je da su za pet godina prosečni troškovi života jedne četvoročlane porodice u BiH porasli za 84 marke, dok je prosečna plata u istom periodu porasla za 41 marku.

Sudeći prema izveštaju Saveza sindikata Republike Srpske, potrošačka korpa u avgustu 2013. iznosila je 1.785, a u avgustu ove godine 1.869 KM, dok je u istom periodu prosečna neto plata porasla sa 811 na 852 KM.

Prema podacima Eurostata, građani Bosne i Hercegovine pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici Evropske unije, čija je prosečna plata viša i do pet puta od one u BiH.

Naglo skočila cena nafte na berzama

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.