Broj obolelih u Evropi se udvostručio: U Francuskoj apsolutni rekord, Grčka uvodi policijski čas, u Nemačkoj zaraženo još 11.242 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2020, 06:16

Broj obolelih u Evropi se udvostručio: U Francuskoj apsolutni rekord, Grčka uvodi policijski čas, u Nemačkoj zaraženo još 11.242 osoba

U poslednjih 10 dana broj obolelih od korona virusa u Evropi se vise nego udvostručio, a brojne evropske zemlje beleže rekorde u broju novoobolelih.

Prvi put, od 12. oktobra, u Evropi je zabeleženo 100.000 novoobolelih u jednom danu, prenosi Rojters i dodaje da je do sada u Evropi od korone obolelo 7,8 miliona osoba, a preminulo oko 247.000.

Evropske zemlje poput Italije, Austrije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine zabeležile su rekorde u broju novoobolelih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a kako se navodi, Evropa kao region ima mnogo više obolelih u jednom danu od Indije, Brazila i SAD zajedno.

Stručnjaci veći broj obolelih objašnjavaju većim brojem obavljenih testova. Prema podacima Rojtersa u svetu je zabeležen najveći broj novoobolelih - 422.835.

Evropa beleži 19 odsto svih slučajeva obolelih i 22 slučajeva preminulih od korona virusa, a najveći porast u broju zaraženih beleži Francuska sa oko 25.000 novoobolelih dnevno.

Rekordni brojevi novoobolelih beleže i Holandija, Nemačka, Švajcarska, Irska, Poljska, veći deo Austrije i veći deo Italije, uključujući i Rim.

Dodaje se da su bolnice u Evropi ponovo pretrpane, kao i pre šest meseci za vreme prvog talasa.

U crvenoj zoni još dve zemlje EU

Na karti epidemiološkog stanja u Evropi koju svake nedelje priprema Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ( ECDC ) kao preporuku za usklađivanje mera kretanja među članicama EU, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija.

Ažurirana svakog četvrtka, karta ima dva glavna kriterijuma za klasifikovanje zemalja: procenat novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana i procenat pozitivnih testova, u zavisnosti da li su viši ili niži od četiri odsto.

U novoj verziji od četvrtka, samo jedna zemlja je većim delom zelena, a to je Norveška, ali bez regije Osla koja je u narandžastoj zoni, prenosi portal Indeks.

Finska i Grčka, većinom zelene prošle sedmice, sada su uglavnom u narandžastom, a isti status su zadržale Nemačka, Švedska, Danska, Kipar i tri baltičke zemlje.

Sve druge zemlje, među kojima su i Francuska, Španija, Poljska, Rumunija i Portugal su u crvenoj zoni.

Italija i Austrija, koje su do sada bile u narandžastoj, prešle su u crvenu zonu.

Austrija je u četvrtak zabeležila rekordnih 2.435 novozaraženih u jednom danu.

Italija je u poslednja 24 sata imala 16.079 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je novi rekord od početka epidemije

Belgija i Velika Britanija, do sada u crvenoj zoni, prešle su u sivu zbog nedostatnih ažuriranih podataka.

Nemačka, koja ima blizu 9.900 umrlih zabeležila je u četvrtak gotovo 11.300 novih slučajeva u 24 sata, što je apsolutni rekord.

U Irskoj u želji da "propisno proslave Božić", kako je rekao premijer Majkl Martin, u sredu su na snagu stupile najstorže mere u Evropi. Celo stanovništvo je u karantinu šest nedelja, sve prodavnice koje nisu nužne su zatvorene ali su škole otvorene.

Vels je od petka u dvonedeljnom karantinu. U Velikoj Britaniji, koja ima najviše umrlih, 44.158, ograničenjima je obuhvaćeno 28 miliona Engleza, a pabovi i restorani su zatvoreni u Severnoj Irskoj.

U Francuskoj je dijagnostikovano 41.622 slučajeva u 24 sata, 15.000 više nego u sredu, što je novi rekord.

Kontinent je u četvrtak prešao osam miliona slučajeva i 256.000 umrlih, navodi portal pozivajući se na podatke agencije Frans pres.

Karta koju je izradio ECDC obuhvata 27 zemalja Evropske unije, Veliku Britaniju i članice evropskog ekonomskog prostora, poput Norveške i Islanda, ukupno tridesetak država.

"Procenat zarazenih, popunjenost bolnica ali i smrtnost povećavaju se u celoj Evropi", upozorila je u četvrtak direktor ECDC Andrea Amon u razgovoru za Bi-Bi-Si i pozvala na pokretanje masovnih testiranja i praćenja kontakata.

Karta koju je EU uvela početkom oktobra, trebalo bi da omogući bolje usklađivanje preporuka.

Španski ministar zdravlja: Epidemija je sada van kontrole

Španija, koja je ove sedmice postala prva država Zapadne Evrope u kojoj je broj zaraženih premašio milion,  opet beleži rekordan broj novoobolelih - 20.986.

Prema rečima ministra zdravlja Salvadora Ilje, epidemija je sada “van kontrole” u mnogim oblastima Španije.

Vlasti su razmatrale da li da se ugledaju na Francusku i druge evropske zemlje koje su ponovo uvele policijski čas, ali je ta odluka danas odložena, prenosi agencija Rojters.

Ukupno je u Španiji zaraženo 1.026.281 osoba.

Od posledica infekcije korona virusom preminulo je više od 34 hiljade ljudi, a od poslednjeg preseka zabeleženo je još 155 smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19.

U Nemačkoj od korone obolelo još 11.242 osoba

U Nemačkoj je potvrđeno još 11.242 slučajeva korona virusa, saopštio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

U istom periodu od kovida-19 preminulo je još 49 osoba, prenosi Rojters.

Od početka pandemije od korona virusa obolelo je ukupno 403.291, a preminulo 9.954 osoba.

Grčka uvodi policijski čas u Atini i žarištima

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je u četvrtak da biti uveden policijski čas od 00.30 do 5.00 sati ujutro u regionima najteže pogođenim korona virusom, kao i nošenje maski na otvorenom.

To je Micotakis rekao u televizijskom obraćanju, javlja Katimerini.

Noćni policijski čas uvodi se u oblastima koje pripadaju nivoima tri i četiri rizika poput Atine, Soluna, Janjine, Zakintosa i ostalih žarišta.

Nove mere stupaju na snagu u subotu u 6.00 sati.

Grčke zdravstvene vlasti registrovale su danas 882 nova slučaja korona virusa, kao i 15 novih smrtnih slučajeva.

U Češkoj nešto manji broj novozaraženih

U Češkoj Republici u poslednja 24 sata registrovan je 14.151 nov slučaj korona virusa, što je manje od rekordnog bilansa prethodnog dana kada je registrovano 14,968, pokazuju današnji podaci ministarstva zdravlja.

Preminulo je 55 osoba, prenosi AP.

Od marta u Češkoj je registrovano 223.065 zaraženih, a od posledica korona virusa do sad je umrlo 1.845.

U poslednjih nekoliko nedelja Češka beleži najveću stopu zaražavanja u Evropi, a vlada je zatražila pomoć Evropske unije i NATO u suzbijanju virusa.

Mađarska: Uskoro maske obavezne i na događajima na otvorenom

U Mađarskoj će nošenje maski biće obavezno tokom svih događaja na otvorenom, uključujući i sportska dešavanja.

Ovu odluku bi, navodi agencija MTI pozivajući se na informativni mađarski sajt Origo, trebalo da vlada uskoro zvanično objavi.

Svi oni koji se ne budu pridržavali novih propisa, navodi sajt, biće kažnjeni, uključujući i organizatore.

U Francuskoj apsolutni rekord obolelih od korone za 24 sata

U Francuskoj je zabeležen rekordan broj obolelih u jednom danu od početka pandemije - 41.622, saopštili su u četvrtak francuski zdravstveni zvaničnici.

Ukupan broj zaraženih u Francuskoj porastao je na skoro milion, objavljeno je ubrzo nakon što je premijer Žan Kasteks rekao da će u zemlji biti uveden policijski čas za više od dve trećine stanovnika, upozoravajući da vreme teče i da je neophodno da se spreči širenje infekcije kako bi se izbegle još oštrije mere.

U poslednja 24 sata hospitalizovano je 847 pacijenata, što je prvi put od 6. aprila da je broj pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje veći od 800 u jednom danu, navodi agencija Rojters.

U bolnicama se zbog lečenja kovida-19 ukupno nalazi 14.032 obolelih.

U poslednja 24 sata preminule su 162 osobe, čime je ukupan broj žrtava korona virusa porastao na 34.210.

Kako napominje Rojters, Francuska bi sutra mogla da postane druga zemlja Zapadne Evrope u kojoj je registrovano više od milion slučajeva zaraze.

Fontanet: Kovid-19 se širi brže nego prošlog proleća

Virus kovid-19 širi se brže nego kada se tek pojavio početkom godine, izjavio je danas francuski naučni savetnik Arno Fontanet.

On je ocenio da virus mnogo brže cirkuliše, kao i da je novi nalet virusa počeo u avgustu, prenosi Rojters.

Kako je rekao, borba protiv virusa biće maraton.

U Ukrajini ponovo rekordnih 7.517 novih slučajeva korone

Ukrajina je danas ponovo registrovala rekordan broj novih slučajeva korona virusa - 7.517, skoro 500 više nego juče.

Ukupan broj zaraženih popeo se na 330.396, prenosi Rojters. Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je da je prethodnog dana umrla još 121 osoba.

Od početka oktobra Ukrajina je registrovala skoro svakodnevno više od 5.000 novih slučajeva, zbog čega je vlada produžila restriktivne mere do kraja godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zelene tačkice su narandžaste, narandžaste su prešle u crvene: Karta "gori" FOTO

Izvor: B92, 23.Okt.2020

Izrađena nova karta epidemiološkog stanja u Evropi koju svake nedelje priprema Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Sve se crveni...Ažurirana svakog četvrtka, karta ima dva glavna kriterijuma za klasifikovanje zemalja: procenat novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom poslednjih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.