Izvor: Radio 021, 03.Okt.2019, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U borbi protiv gojaznosti, EU možda uvede "semafor" sistem za hranu

Kao jednu od mera u borbi protiv epidemije gojaznosti Evropska unija razmatra upotrebu takozvanog "semafor" sistema u trgovini hranom i pićem.

Radi se o oznakama na pakovanju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog "A", do najmanje zdravog crvenog "E.

Tu informaciju je evroposlanicima iznela kandidatkinja za evropskkog komesara za zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i sigurnost hrane Stela Kirijakides na saslušanju u Odboru Evropskog parlamenta za zaštitu okoline, zdravlje i sigurnost hrane. Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da građani žele da imaju tu vrstu informacije i da će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

Sistem "Nutriscore" se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka odluku Evropske komisije.

Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećer, so) i onih koje su zdravije (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma koji su razvili nezavisni stručnjaci.

Autor: Seebiz

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.