U SRBIJU STIŽE KRVAVA KIŠA! Svoj trag već ostavlja širom Evrope, evo kako izgleda i o čemu se zapravo radi

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2021, 19:44

U SRBIJU STIŽE "KRVAVA KIŠA"! Svoj trag već ostavlja širom Evrope, evo kako izgleda i o čemu se zapravo radi

Velika količina saharske prašine koja je stigla je preko Sredozemnog mora u Evropu očekuje se od četvrtka i kod nas

.

Prašina je u subotu poslepodne prekrila središnju Francusku, Švajcarsku, južnu Nemačku i Austriju, piše portal Severeweather.eu, najavljujući da će se nastaviti severnije, odnosno istočnije. Do nedelje ujutro oblak s prašinom trebao bi stići do Beneluksa, Češke i Mađarske, a tokom dana preko Italije trebala bi stići i u naše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krajeve.

Imajući u vidu da su današnje temperature za 10 do 15 stepeni više od proseka za ovaj deo godine i to zbog strujanja veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana, pa sa ovim strujanjem stižu i čestice peska iz Sahare, tako da narednih dana kiša koja bude padala, može da bude "žuta", "prljava" ili "crvena", odnosno "krvava" kako je zovu i može da sadrži čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Ovo je potpuno prirodna i bezopasna pojava i uobičajena pri ovoj sinoptičkoj situaciji. Zbog aktuelne situacije, narednih dana u Nemačkoj će padati sneg sa česticama peska iz Sahare, pa će on ponegde biti crvenkast ili žute boje - kazao je Đorđe Đurić na Fejsbuk profilu.

Kiša i sneg sa česticama pustinjskog peska iz Sahare. Velike količine peska stigle iz Sahare i sa severa Afrike do...

Posted by Djordje Djuric on Tuesday, February 9, 2021

Saharska prašina, poznata je i pod nazivom blatna kiša. Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

Ona u Evropu stiže dva-tri puta godišnje, ali nije toliko opasana za avione koliko i vulkanska prašina, pa se ne očekuju smetnje u avionskom saobraćaju.

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Te čestice padaju zajedno sa kišom dajući joj crvenkastu ili žućkastu boju.

- Ciklon se nalazi nad centralnim Mediteranom. U prednjem delu prema našim predelima struji veoma topao vazduh, koji je u sklopu južnog strujanja. Vazduh potiče sa severa Afrike i sadrži čestice peska iz Sahare. Kada ovaj vazduh prelazi preko Mediterana, kondezuje se i postaje bogat vodenom parom, pa se u našim predelima beleže ova crvena, odnosno žuta il obojena kiša i sneg - meteorolog Đorđe Đurić.

Fenomen crvene kiše zabeležen je u februaru 1954. godine, a iste godine, padao je žuti sneg na celom području Crne Gore i u mnogim mestima Srbije, te Bosne i Hercegovine. Dve godine kasnije, u junu, padala je žuta kisa u Istri, u Hrvatskom primorju i u Bosni.

To se desilo i 2018. godine u aprilu kada je našu zemlju pogodio snažan ciklon, poznatiji kao "Mediteranski uragan", koji je pokupio velike količine peska iz Sahare, a jako južno strujanje do Srbije, Crne Gore i regiona donelo veoma topao vazduh, ali i ''crvenu'' kišu koji u sebi sadrže čestice peska iz ove pustinje. Na tom putu došlo je do kondenzacije, nastali su oblaci, a samim i kiša. Tragovi kiše uglavnom su se mogli videti na automobilima, garderobi, prozorima, koji su uglavnom bili vidljivi nakon što se osuše, a u martu smo imali i "žuti" sneg u Ivanjici.

Ukoliko se budete pitali kako da skinete fleke i očistite tragove od ove kiše Iskusne domaćice savetuju da se prozori od peska iz Afrike najbolje čiste pomoću hladne vode, deterdženta, sirćeta i dobrog brisača za stakla. Ukoliko ovo poslednje nemate, stari trik sa novinskom hartijom i dalje može da posluži.

Iako su mrlje od peska veoma ružne, na odeći nisu tvrdokorne, te ih i obično pranje u mašini može skinuti. Ipak, najbolje je da ne dozvolite da se skore, već da ih, ako ste u mogućnosti stavite na pranje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.