Izvor: JUGpress.com, 12.Jun.2019, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu dvodnevna regionalna radionica za predstavnike medija na temu upravljanja migracijama

NIŠ

Sutra i prekosutra će se u hotelu Aleksandar u Nišu održati dvodnevna radionica za predstavnike medija na temu upravljanja migracijama.

Cilj radionica u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti  je da unapredi saradnju između lokalnih medija, lokalnih samouprava i centralnog nivoa vlasti radi što efikasnijeg upravljanja migracijama. Radionica u Nišu okupiće predstavnike lokalnih i nacionalnih medija  Niša, Vranja, Bujanovaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Bosilegrada, Pirota, Sjenice, Tutina, Preševa, Dimitrovgrada kao i  ministarstava i organizacija Vlade Republike Srbije, opštinskih i gradskih uprava,  kao i predstavnike, humanitarnih, obrazovnih i  institucija zdravstvene i socijalne zaštite na teritoriji jugoistoka Srbije.

Prvog dana radionice o fenomenu dezinformacija i lažnih vesti ( Fake news ),njihovom uticaju i relevantnost u kontekstu migracionih pitanja i  tema govoriće Aleksandra Nikšić, urednica BBC news u Srbiji.

O institucionalnoj  nadležnosti  i  odgovoru  na upravljanje migracijama u Srbiji, pristupu pravima govoriće Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije, Sanja Savić iz  Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima  i Sanja Živković iz Centra za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Nišu.

Kakva su iskustva u lokalnim samoupravama u pružanju javnih usluga migrantima i reagovanje u kriznim situacijama govoriće Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Grada Pirota, Daniel Zarev iz, Bosilegrada, Zorica Perić, poverenik za izbeglice i migracije Grada Vranja,  Sead Hot, upravnik Centra za azil u Tutinu, Sanja Živković iz  Centra za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje u Nišu, Biljana Popović iz  Zavod za javno zdravlje Vranje, Suzana  Lazarević iz Predškolske  ustanove  „Naša  radost“ Bujanovac i predstavnik Centra za socijalni rad Pirot.

Predviđeno je da učesnici ovog skupa drugog dana boravka u Nišu , 14. juna , posete Zavod za vaspitanje dece i omladine Niš gde će se susresti sa radnicima Zavoda za vaspitanje dece i omladine gde će imati priliku za  direktnu  komunikaciju  sa radnicima ovog zavoda i sa  migrantima  smeštenim  u Zavodu  za vaspitanje dece i omladine, a potom će se organizovati slična poseta Prihvatnom centru Vranje. Tamo će se održati sastanak sa terenskim timom Komesarijata za izbeglice i migracije  i novinari će imati priliku za  direktnu  komunikaciju  sa  migrantima  smeštenim  u Prihvatnom centru u Vranju.

Kako kažu organizatori Evropska unija  je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra direktne pomoći državnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave, međunarodnim i organizacijama civilnog društva i krajnjim korisnicima. EU kroz različite projekte pomaže Republici Srbiji i obezbeđuje humanitarnu pomoć za migrante, njihovu zaštitu, a posebno dece, adekvatne uslove smeštaja i života u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti kako bi se ojačala socijalna kohezija, pomoć Republici Srbiji pri upravljanju granicama i borbi protiv trgovine ljudima, kao i pomoć za izgradnju kapaciteta institucija Republike Srbije koje su uključene u upravljanje migracijama.

Ovaj projekat podržavaju Evropska unija i Republika Srbija.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.