U Nemačkoj raste otpor prema prijemu Hrvatske u EU da bi se dao zastrašujući primer drugima

Izvor: Blic, 21.Okt.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nemačkoj raste otpor prema prijemu Hrvatske u EU da bi se dao "zastrašujući primer drugima"

U nemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom prijemu Hrvatske u punopravno članstvo u Evropskoj Uniji, piše nedeljnik "Špigl" u svom najnovijem izdanju i navodi izjavu nemačkog opozicionog poslanika da Hrvatska treba da bude "zastrašujući primer drugima".

- Ne sme biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada - rekao je predsednik Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Rupreht Polenz (Hrišćansko demokratska unija CDU) za Špigl.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On smatra da je ulazak Hrvatske u EU planiranog datuma 1. jula 2013. moguć jedino u slučaju da sledeći izveštaj Evropske komisije o napretku Hrvatske bude pozitino intoniran.

Poslanik opzicione Socijaldemokratske stranke Nemačke zadužen na evropska pitanja Mihael Rot se još drastičnije izrazio, rekavši da kada je Hrvatska u pitanju "moramo dati zastrašujući primer drugima".

On je istakao da Hrvatska mora da otkloni primedbe koje je navela Evropska komisija, poput predugih sudskih procesa. U protivnom Bundestag neće ratifikovati pristupni pregovor, zaključio je Rot.

I predsednik Bundestaga Norbert Lamert (CDU), koji je tvrdnjom da Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU započeo raspravu o proširanju EU, iznova izrazio skepsu po tom pitanju.

Primer Bugarske i Rumunije pokazuje da su očekivanja da će se problemi lakše rešiti nakon ulaska u EU, u praksi neostvariva. Mi ne smemo ponoviti istu grešku, rekao je Lamert za Špigl.

- Mislim da bi morali razmisliti o tome da uvedemo godišnje izveštaje o unutrašnjem stanju Evropske Unije. To bi nekima moglo otvoriti oči za probleme koje već godinama nerešene vučemo za sobom - zaključio je Lamert.

Povezane vesti: Dežer: Posle Hrvatske prirodna pauza u prijemu novih članica
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Njemačkoj raste otpor prema prijemu Hrvatske u EU da bi se dao zastrašujući primjer drugima

Izvor: Cafe.ba, 21.Okt.2012

U njemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom prijemu Hrvatske u punopravno članstvo u Evropskoj Uniji, piše nedjeljnik Špigl u svom najnovijem izdanju i navodi izjavu njemačkog opozicionog poslanika da Hrvatska treba da bude zastrašujući primjer drugima.

Nastavak na Cafe.ba...

EU stopira pridruživanje Hrvatske za primer drugima?

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2012

U nemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom prijemu Hrvatske u punopravno članstvo u Evropskoj uniji, piše nedeljnik "Špigl" u svom najnovijem izdanju i navodi izjavu nemačkog opozicionog poslanika da ova zemlja treba da bude "zastrašujući primer drugima".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.