U Briselu u toku konferencija zabadnobalkanske šestorke

Izvor: Prva.rs, 21.Apr.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu u toku konferencija "zabadnobalkanske šestorke"

Vučić je naglasio da će Srbija učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu teritoriju.
"Ovi projekti će povezati ljude, kompanije iz regiona će raditi zajedno na njima, a ljudi će ih posle koristiti. To će pojačati ekonomsku, ali i političku stabilnost celog regiona", istakao je premijer Vučić.

Prema njegovim rečima, politička stabilnost je preduslov razvojnih projekata, i obrnuto.

Vučić je zahvalio EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i njenom predstavniku u Srbiji, ambasadoru Majklu Devenportu na podršci koju su pružili Srbiji tokom poplava, kao i na finansijskim sredstvima iz fonda solidarnosti, koji je pokazao da Evropska unija nije zaboravila Srbiju.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana i komesarke za saobraćaj Violete Bulc.

O inicijativi koja je potekla sa sastanka premijera regiona u Berlinu u avgustu prošle godine, razgovaraju premijeri Srbije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Na skupu učestvuje i kosovski premijer Isa Mustafa.

Otvarajući sastanak, Han je rekao da je današnja agenda povezivanje Zapadnog Balkana.
"Reč je o veoma konkretnim projektima, a vi svi ovde prisutni imate dovoljno ugleda da ih sprovedete. To će biti siguran signal da je Zapadni Balkan bezbedan i stabilan", istakao je Han.

Bulc je naglasila da je najvažnije odrediti prioritete i što pre početi sa njihovom realizacijom.
"Veoma sam veliki entuzijasta i srećna sam zbog buduće saradnje", istakla je ona.

Crnogorski premijer Milo Đukanović zahvalio je EU na podršci regionu i zajedničkim projektima.

On je istakao da će ovi projekti omogućiti da se region po kvalitetu života približi U niji, kao i brzu integraciju Zapadnog Balkana.

U toku je radni ručak, a očekuje se da potom bude održana konferencija za novinare.

Konferencija je posvećena saobraćajnoj integraciji regiona u zajedničku evropsku mrežu, a razgovara se o infrastrukturnim projektima, kako bi se saobraćajno povezali glavni gradovi, luke i finansijski centri u regionu, a Zapadni Balkan prestao da bude "usko grlo" transportne mreže EU.

Bulc je uoči sastanka za Tanjug rekla da je Zapadni Balkan od centralne važnosti za evropsku politiku saobraćaja i da je konferencija velika šansa da počnu da se rešavaju nagomilani problemi u transportnoj infrastrukturi regiona.

U kabinetu Hana takođe su naveli da je veoma važno to što će tokom sastanka biti predstavljeni prvi konkretni predlozi projekata.

Na mini-samitu je, u pratnji premijera Vučića, i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U Briselu kažu da se konferencija naslanja na mini samit, u istom obimu, koji je 25. marta održan u Prištini, uključujući komesara Hana, kada je dogovoreno da se formira takozvano "jezgro mreže" Zapadnog Balkana, koje bi povezalo sve važnije luke, glavne gradove i privredne centre.

Iz Brisela je ranije najavljeno i da bi EU u vrlo kratkom roku odvojio oko milijardu evra iz predpristupnih (IPA) fondova za saobraćajnu infrastrukturu u regionu, a očekuju se i sredstva iz Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom.

Kako je ranije rečeno Tanjugu u sedištu EU, teme razgovora srpskog premijera i Tuska su napredak Srbije u procesu pridruživanja i tok dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čija će nova runda biti održana kasnije popodne.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Poplave

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Konferencija u Briselu: Zaslužili smo otvaranje poglavlja

Izvor: Večernje novosti, 21.Apr.2015

BRISEL - U Briselu je u tokom konferencije "zapadnobalkanske šestorke" je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da je kreiranje boljih veza od krucijalnog značaja za region.Vučić je naglasio da će Srbija učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.