Tuskovi napori za ostanak Britanije u EU

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuskovi napori za ostanak Britanije u EU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je da će razgovarati sa više evropskih lidera, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, u nastojanju da se na samitu naredne nedelje postigne sporazum kojim bi se Britanija zadržala u evropskom bloku.
Bivši premijer Poljske izneo je na sastanku sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom svoje predloge >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sporazuma o reformama Evropske unije, ali postoji protivljenje oko nekoliko segmenata.

"Uveren sam da je ovo uravnotežen i čvrst predlog i nadam se da će biti finalizovan naredne sedmice u Evropskom savetu. Međutim, dozvolite da budem jasan, ovo je veoma krhki politički proces", rekao je Tusk u obraćanju Evropskom parlamentu, preneo je AFP.
Zbog toga je, ističe, odlučio da otkaže svoje obaveze i održi niz sastanaka sa liderima EU i sa Evropskim parlamentom, kako bi se postigao sporazum.
Predsednik Evropskog saveta navodi da će naredne sedmice posetiti nekoliko evropskih prestonica, gde će sa liderima EU razgovarati o svom predlogu.
Pored Angele Merkel i Fransoe Olanda, Tusk će razgovarati sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, kao i predsednikom Rumunije i češkim premijerom, koji trenutno vode Višegradsku grupu istočnoevropskih država.
"Cilj mojih konsultacija je da obezbedim široku političku podršku za svoj predlog", navodi Tusk.
Predsednik Evropskog saveta će se sastati sa Mišelom u Briselu, odakle se očekuje da otputuje u Pariz, Berlin, Prag i Bukurešt, dok datum posete Atini tek treba da bude potvrđen, rekli su evropski izvori.
Tema razgovora u Londonu bio je, između ostalog, predlog EU za uvođenje "kočnice" kada je reč o isplati socijalnih davanja migrantima, kao način da se izađe u susret Kameronovom cilju o ograničavanju migracije u Britaniju, naveo je Rojters.
Lideri nekoliko članica EU su rekli da će blokirati bilo koju meru koja diskriminiše njihove građane i potkopava suštinski princip slobode kretanja ljudi, na kome počiva Unija.
Britanija i EU se nadaju da će postići sporazum u februaru, a referendum o članstvu najavljen je za 2017. godinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.