Tusk pozvao zemlje EU da raspodele izbeglice

Izvor: Akter, 03.Sep.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk pozvao zemlje EU da raspodele izbeglice

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je danas zemlje člance EU da udvostruče napore i solidarišu se sa zemljama koje su na prvom udaru migrantske krize

"Pozivam sve lidere EU da pokažu solidarnost sa zemljama članicama koje su suočene sa do sada neviđenim talasom migranata", rekao je Tusk i pozvao na "pravičnu raspodelu najmanje 100.000 izbeglica".

Do sada 28 zemalja članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Unije nije moglo da se dogovori o sistemu raspodele azilanata koji je predložio Brisel, te su ponudile da prime 32.256, a Brisel je od njih tražio da prime 40.000.

"Pravi je paradoks da najveće zemlje u Evropi, kao što su Nemačka i Italija, imaju potrebe za našom solidarnošću, isto kao i Mađarska", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za štampu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji danas u Briselu razgovara sa evropskim zvaničnicima o izbegličkoj krizi.

"Ako naši lideri ne pokažu dobru volju, solidarnost će postati prazna parola i zameniće je politička ucena, podele i nova igra uzajamnog optuživanja", dodao je predsednik Evropskog saveta.

Tusk je takođe izrazio zabrinutost zbog podele Evropljanja oko prihvta izbeglica.

"Bilo bi neoprostivo ako bi se Evropa pocepala između zagovornika zabrana koje simbolizuje mađarski zid, i zagovrnika punog otvaranja koji traže neki političari", rekao je Tusk.

On je na neki način podržao Orbana koji smatra da je podizanje žičane ograde na granici jedini način da se osigura sprovođenje evropskih propisa kontrole spoljnih granica Šegenskog prostora u okviru kojeg je dozvoljeno slobodno kretanje, i koji smatra da svaki tražilac azila mora da bude registrovan pri dolasku.

"Mi takođe moramo ozbiljno da se pozabavimo time kako zadržati talas migranata... i uzeti ključeve Evrope iz ruku krijumčara i ubica", rekao je Tusk.

Orban je danas u Briselu u razgovoru s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom insistirao na uvođenju kontrole na granici Mađarske smatrajući to obavezom svoje zemlje kao članice Unje.

Šulc je takođe pozvao na solidarnost Evrope i dogovor o raspodeli izbeglica.

"Sve zemlje članice zajedno imaju 507 miliona stanovnika i ako se među njima raspodeli 500.000 izbeglica, to nije problem, ali ako se oni koncentrišu u malom broju zemalja, onda je to problem", rekao je Šulc.

Orban ne deli to mišljenje jer smatra da prvo treba urediti graničnu kontrolu, a da govoriti prvo o sistemu kvota, izgleda kao pozivnica svima da dođu u Evropu.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Tusk: Potrebno je relocirati najmanje 100.000 izbeglica i formirati centre i izvan Evrope

Izvor: Blic, 03.Sep.2015

Zemlje EU treba da preuzmu veći broj migranata, odnosno najmanje 100.000 i potrebno je formirati prijemne centre za izbeglice i izvan Evrope, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk..."Potrebna nam je pravedna raspodela najmanje 100.000 izbeglica među zemljama EU", rekao je Tusk na zajedničkoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.