Tusk: Teško zamisliti sporazum dok Amazonija gori

Izvor: Beta, 24.Avg.2019, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Teško zamisliti sporazum dok Amazonija gori

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je danas da će Evropljani teško ratifikovati trgovinski sporazum EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur ako se ne ugase požari u Amazoniji."Svakako da podržavamo sporazum EU i Merkosura (...) ali je teško zamisliti skladni proces ratifikacije u evropskim zemljama dok brazilska vlada dozvoljava uništenje zelenih pluća Zemlje", rekao je Tusk malo pre početka samita G7 u Bijaricu.Šumski požari koji su zahvatili velike delove Amazonije jedna su od ključnih tema samita lidera sedam najrazvijenijih zemalja. Istovremeno, sa svih strana stižu apeli da se prašuma spasi.Francuski predsednik Emanuel Makron je juče optužio brazilskog lidera Žaira Bolsonara da je lagao kada je obećavao mere u korist životne sredine i rekao da u trenutnoj situaciji Francuska neće podržati kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini s Merkosurom.Sporazum EU s blokom koji čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj potpisan je krajem juna posle 20 godina pregovaranja a njegovi najveći kritičari su poljoprivrednici i ekolozi.Francuska je ratifikaciju sporazuma uslovila time da Brazil poštuje odredjene ekološke obaveze o kojima se razgovaralo na samitu G20 u Osaki. Brazil je član G20.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Tusk: Teško zamisliti sporazum dok Amazonija gori

Izvor: Danas, 24.Avg.2019

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da će Evropljani teško ratifikovati trgovinski sporazum EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur ako se ne ugase požari u Amazoniji. Članak Tusk: Teško zamisliti sporazum dok Amazonija gori se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.