Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2018, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Poređenje EU sa Sovjetskim Savezom nepromišljeno i uvredljivo

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je poređenje britanskog ministra spoljnih poslova Evropske unije sa Sovjetskim Savezom, „nepromišljeno, koliko i uvredljivo“.


„U Sovjetskom Savezu su postojali zatvori i gulazi, granice i zidovi, nasilje protiv građana i suseda. U EU su slobode i ljudska prava, prosperitet i mir. Život bez straha“, poručio je Tusk.


Tusk je dodao da kao Poljak koji je polovinu života živeo pod uticajem sovjetske sfere „zna o čemu govori“, preneo je AP.


Lideri Evropskog parlamenta su pre dva dana pozvali britanskog ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta da se izvini jer je EU uporedio sa Sovjetskim Savezom.


Više velikih partija u EP oštro je kritikovalo izjavu koju je Hant dao proteklog vikenda da EU ne bi trebalo da sprečava gladak odlazak Britanije iz bloka, „kao što je Sovjetski Savez sprečavao narod da ode“.


„Gospodine Hant, trebalo bi da se izvinite zbog onoga što ste rekli“, rekao je Manfred Veber, šef poslaničkog kluba Evropske narodne partije (EPP) iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), prenosi AP.


Gi Verhofstad, lider Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), rekao je evropskim poslanicima:


„On (Hant) ne vređa nas, već milione običnih građana koji su toliko dugo živeli pod sovjetskom vladavinom.“

Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.