Tusk: Ne postoji plan B, Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope

Izvor: BKTV News, 17.Maj.2018, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Ne postoji plan B, Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da ne vidi drugu budućnost za Zapadni Balkan nego onu u EU.

Predsednik Evropskog saveta je ocenio da je na samitu EU Zapadni Balkan jasno napravljen ozbiljan i značajan korak na evropskom putu celog regiona. On kaže da je potvrđena posvećenost EU evropskoj perspektivi celog regiona i poručuje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da EU jeste i da će ostati najpouzdaniji partner celog Zapadnog Balkna.

”Ja ne vidim drugu budućnost za Zapadni Balkan nego u EU. Nema druge alternative ili plana B. Zapadni Balkan je sastavni i deo Evrope i pripada našoj zajednici”, poručio je Tusk.

Donald Tusk kaže da se tokom samita u Sofiji razgovaralo o tome kako da se poboljšaju veza unutar regiona, ali i veze EU sa Zapadnim Balkanom i to u oblasti međuljudskih kontakata, ekonomije, ingrastrukture i digitalnih programa.

”Želim da budem jasan. Agenda povezivanja nije alternativa niti zamena za proširenje. To je način da se vreme između danas i sutra iskoristi efikasnije nego ranije kako naši građani i kompanije ne bi čekali na sve dobrobiti EU interacija”. kaže Donald Tusk.

Predsednik Evropskog saveta kaže da je usvojena Agenda sofijskih prioriteta paket mera koji dodaje nove inicijative trenutnoj saradnji EU i Zapadnog Balkana.

Tusk kaže da je dogovoreno da se duplira finasiranje programa za razmenu studenata Erasmus plus kao i da se radi na smanjenju tarifa rominga i stvaranju boljih uslova za privatni sektor kroz bolje bankarske garancije.

Borisov: EU ne treba da strahuje od proširenja na Zapadni Balkan

”Smatram da je previše vremena prošlo od prethodnog samita u Solunu i zato smo odlučili da se ponovo sastanemo za dve godine u Hrvatskoj. To je najbolja ilustracija činjenice da je integracija Zapadnog Balkana vrhunski prioriet za EU”, navodi Tusk.

Vučić o Samitu EU- Zapadni Balkan: Otvoreno novo poglavlje u regionu

Tusk je ocenio da se tokom razgovora lidera EU i partnera sa Zapadnog Balkana niko nije ”pretvaro da je sve jasno i jednostavno”, ali da svih 28 lidera EU govore o evropskoj perspektivi regiona.

”Ako uporedimo ovaj regiona sa drugim delovima Evrope, kada govorimo o ”problemima po glavi stanovnika” Zapadni Balkan je ispred Francuske i Nemačke zajedno. Zato moramo da bdemo uporni, tvrdi, optimistični ali i oprezni sa našim obećanjima”, zaključio je Donald Tusk.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.