Tusk: 99 odsto sam siguran o samitu o izbeglicama

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: 99 odsto sam siguran o samitu o izbeglicama

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je nadu da će samit EU o kontroli priliva izbeglica u Evropu biti održan "što je pre moguće".

Tusk je novinarima u Valeti, na Malti, gde je održan samit EU-Afrika o izbegličkoj krizi, rekao da je "99 odsto siguran" da će sastanak biti održan do kraja novembra u sedištu EU u Briselu.

Oko 600.000 ljudi stiglo je ove godine sa vojnim sukobima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogođenog Bliskog istoka preko Turske u Grčku, u nastojanju da stignu u razvijene severne evropske zemlje.

Nameru EU da pomogne Turskoj da ojača kontrolu svojih granica kako bi se zaustavio priliv izbeglica, osudio je mađarski premijer Viktor Orban, ocenivši da je "nekada ponosan" kontinent postao "prosjak koji drugog moli da ga zaštiti".

Povodom najave održavanja samita EU-Turska krajem meseca, Orban je mađarskoj državnoj televiziji u Valeti rekao da će EU pregovarati sa pozicije slabosti, umesto da prvo postavi "održivu liniju odbrane" od priliva miganata.

Prema njegovim rečima, Evropa je "odustala od svog plana, sna i obaveze da bude sposobna da svojim snagama štiti svoje granice".

Mađarski premijer protivi se imigraciji, smatrajući da dolazak velikog broja muslimanskih migranata može da ugrozi hrišćanski identitet Evrope.

Podsećamo, Tusk je ranije u toku dana izrazio sumnju da će EU moći da ispuni zahteve Velike Britanije, koje je ta zemlja postavila kao uslov za ostanak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.