Trivan obišao Nacionalnu laboratoriju za analizu vode, vazduha i zemljišta

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan obišao Nacionalnu laboratoriju za analizu vode, vazduha i zemljišta

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici obišli su danas Nacionalnu laboratoriju za analizu vode, vazduha i zemljišta, gde je predstavljen rad nove laboratorijske opreme i instrumenata visoke tehnologije koji su dobijeni donacijom EU.

Novom opremom omogućena je nova metoda obrade uzorka, odnosno kvalitet analize podataka koji je u potpunosti harmonizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa evropskom legislativom i evropskim standardima, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako je rekao šef Delegacije Evropske unije, u okviru projekta IPA 2012 Evropska komisija je donirala skoro dva miliona evra za nabavku uređaja za kvalitet vode i softvera za kvalitet vazduha.

"Izveštaj o napretku Srbije u procesu otvaranja Poglavlja 27 pokazuje da Srbija napreduje u ovoj oblasti. Međutim, potrebna su veća izdvajanja za zaštitu životne sredine u Srbiji, da se ona prepoznaje kao oblast za veća ulaganja i veće investicije, jer je zelena ekonomija budućnost", istakao je Fabrici.

Trivan je rekao da se zahvaljujući dobijenoj vrednoj opremi Srbija kroz Agenciju za zaštitu životne sredine pozicionirala kao lider kvaliteta podataka iz oblasti životne sredine u regionu, ali da je to samo početak.

"U Srbiji monitoring i analiza stanja životne sredine još nisu na zadovoljavajućem nivou, potrebno je ulaganje više sredstava da on bude bolji, kao što je povećanje broja mernih stanica. Potrebno je mnogo više ulaganja u zaštitu životne sredine, kako bi stvorili preduslove za veće investiranje u ekologiju. Moramo dostići nove tehnologije, nov način rada, a pre svega, novo razumevanje smisla i značaja zaštite životne sredine", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, oblast životne sredine u narednim godinama čekaju ulaganja od 15 milijardi evra.Oprema je dobijena iz projekta IPA 2012 "Uspostavljanje integrisanog sistema monitoringa životne sredine u oblasti kvaliteta vode i vazduha".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.