Trgovinski sporazum sa EU: primena počinje 1. januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinski sporazum sa EU: primena počinje 1. januara

BEOGRAD - Ministar ekonomije Mlađan Dikić izjavio je večeras da je postignut dogovor da se od 1. januara 2009. godine počne sa primenom Trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i najavio da bi Nacrt budžeta za 2009. trebalo na vladi da bude usvojen najkasnije u petak, 5. decembra.

U izjavi novinarima u hotelu "Hajat" Dinkić je rekao da su na njegovu inicijativu predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković prihvatili večeras da se u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nacrta budžeta za sledeću godinu primeni od 1. januara i Trgovinski sporazum sa Evropskom unijom.

To znači da će predlog budžeta za narednu godinu biti revidiran, odnosno da će prioritet u novom budžetu biti izgradnja Koridora 10, finasiranje projekta Fijat i mere za aktivno podsticanje zapošljavanja.

Neprimereno da - ne počne

Tako bi posle sutrašnje rasprave na vladi i tehničkih problema koje treba rešiti, vlada Srbije trebalo po podne da razmatra Nacrt budžeta, a ako ne bude mogla da stigne, predlog budžeta usvojiće najkasnije u petak i proslediti ga skupštini, kazao je Dinkić.

"Primena Trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom važna je zbog toga što se od Unije očekuje da podrži makroekonomske reforme u Srbiji i zbog toga bi bilo neprimereno da Srbija ne počne sa sprovođenjem tog sporazuma", objasnio je ministar finansija.

Ispravka u Nacrtu budžeta

Odgovarajući na pitanja novinara Dinkić je rekao da prva verzija Nacrta budžeta nije predviđala primenu Trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom od 1. januara naredne godine.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je ranije danas da predlog budžeta za 2009. godinu odstupa od dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer ne predviđa primenu prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU od 1. januara.

"To je apsolutno nedopustivo, jer ako ovu vladu čini koalicija 'Za evropsku Srbiju', a ne želi da primenjuje ugovor sa EU kojem smo težili i na izborima i sada, to je takav apsurd koji je nepremostiv", kazao je Dinkić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Saveza smostalnih sindikata Srbije.

On je dodao da "struktura budžeta treba da se vrati na ono isto što je dogovoreno s MMF-om, plus da se vidi da li sve to može da obezbedi jednocifrenu inflaciju, očuvanje zaposlenosti i socijalni mir".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.