Treba nam Samit zemalja Zapadnog Balkana o proširenju EU

Izvor: B92, 27.Okt.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Treba nam Samit zemalja Zapadnog Balkana o proširenju EU"

Severna Makedonija i zemlje regiona treba da nastave evropskim putem zato što druga alternativa ne postoji, kaže makedonski predsednik Pendarovski.

Pendarovski je to izjavio tokom zajedničke konferencije za medije sa albanskim kolegom Ilirom Metom.

Pendarovski predlaže da zemlje Zapadnog Balkana održe vanredni samit na kome će se razgovarati o proširenju EU i o dobrosusedskim odnosima i na kome bi se odbacile sve alternative evropskim integracijama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kako je rekao, ukoliko postoji saglasnost, domaćin samita bi bila Severna Makedonija.

Oba predsednika saglasila su se da nastave da ohrabruju političke faktore u sprovođenju evropske agende, a sa druge strane da ubede evropske lidere da su pregovori sa zemljama regiona ulaganje u stabilnosti i prosperitetu.

Odnose između Skoplje i Tirane makedonski predsednik je ocenio kao odlične, a međudržavnu saradnju intenzivnu i plodonosnu.

Pendarovski i Meta su ocenili da treba da se nastavi putem dobre političke saradnje, ali da se u budućnosti fokusira ekonomski razvoj.

Makedonski predsednik boravio je u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Albaniji gde se, pored sastanka sa Metom, susreo i sa albanskim premijerom Edijem Ramom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.