Tolušić pozvao ministre susednih zemalja na sastanak u Hrvatsku

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Avg.2017, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tolušić pozvao ministre susednih zemalja na sastanak u Hrvatsku

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić razgovarao je danas sa ministrima susednih zemalja o novom pravilniku kojim su povećane takse za uvoz voća i povrća iz nečlanica EU, među kojima je i Srbija, i pozvao ih je da sledeće nedelje dođu na sastanak u Hrvatsku.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je pravilnik u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pravilima EU, a odnose se na sve treće zemlje, preneo je HRT.

Ministarstvo je dodalo da novi pravilnik nije usvojen s ciljem diskriminacije robe iz susednih zemalja.

"U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija i rešavanja postojeći nesuglasica, ministar Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susednih država i pozvao ih na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susednih zemalja, odvija se normalno.

Ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odredbe, da uskladi cene inspekcijskog nadzora sa stvarnim troškovima postupka i sa prosečnim cenama u zemljama regiona i EU.

Na sastanku nadležnih ministara iz regiona povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, na kojem je potpisano zajedničko pismo i zaključci koji će tokom dana biti upućeni Evropskoj komisiji.

Ministri trgovine zemalja regiona potpisnica CEFTA sporazuma pozvali su Hrvatsku da ukine mere kojima su 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća i zatražili da se do kraja nedelje u Podgorici održi sastanak s nadležnim ministrom Hrvatske.

Ocenjeno je da je Hrvatska prekršila odredbe Saveza o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ugrozila ekonomske interese proizvođača i izvoznika iz regiona.

U zaključku se navodi i da cena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posebnu zaštitu domaćih proizvoda ili posebno oporezivanje uvoza.

Ministri su pozvali Evropsku komisiju da se uključi u rešavanje problema u skladu sa odredbama ŠP-a, upozorivši da će do pronalaženja konačnog rešenja svaka zemlja preduzeti mere i mehanizme koje smatra adekvatnim.

Najavljen je hitan sastanak s predstavnicima hrvatske vlade kako bi se pronašlo rešenje i tako izbegao najgori scenario koji, kako je navedeno, podrazumeva uvođenje kontramera Hrvatskoj.

Na poziv ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, sastanku su prisustvovali Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Spornim Pravilnikom koji primenjuje Hrvatska propisano je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i utvrđeno je 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi oko 270 evra, dok je ranije iznosila 12 evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tolušić zove kolege iz susedstva na sastanak u Hrvatsku

Izvor: Blic, 07.Avg.2017

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao je danas nadležne ministre iz susednih država na sastanak u Hrvatsku sledeće nedeljem, radi rešavanja nesuglasica vezanih za hrvatsku odluku o povećanju fitosanitanih naknada na uvoz voća i povrća sa 12 na 270 evra, izveštavaju hrvatski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.