Tirana i Priština, korak dalje u zajedničkim nastupima u spoljnoj politici

Izvor: RTS, 24.Apr.2020, 19:11

Tirana i Priština, korak dalje u zajedničkim nastupima u spoljnoj politici

Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj saopštio je da su sa predstavnicima kosovske vlade potpisana tri sporazuma u oblasti spoljne politike i evropskih integracija.
"Sa (kosovskim) ministrom za evropske integracije Bljerimom Rekom zaključili smo sporazum o razmeni iskustava i ekspertize o pitanjima organizacije struktura odgovornih za integraciju, procesu približavanja zakonodavstva i opšte političke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnje u okviru cilja članstva u EU", preneo je Gent Cakaj.

To znači, pojasnio je Cakaj, da će dva ministarstva svake godine organizovati zajedničku konferenciju na kojoj će razgovarati i razraditi mnoga pitanja vezana za evropske integracije.
Nadalje, napisao je Cakaj, sa kosovskim ministrom spoljnih poslova i dijaspore Glaukom Konjufcom sklopljen je sporazum za jačanje javne diplomatije, između ostalog, potpuno objedinjujući kalendar kulturnih aktivnosti i definišući konkretan plan za promociju imidža i proizvoda Kosova i Albanije.
"Međutim, najvažniji je sporazum o brojnim obavezama u oblasti spoljne politike, koji takođe uključuje stvaranje tima sa specijalnim predstavnicima koji će zaštititi i poboljšati interese obe zemlje", napisao je Cakaj.
Takođe, kaže Cakaj, službenim pismom, "zatražio sam saglasnost Konjufce za nastavak projekta razvoja ambasada i konzulata sa zajedničkim prostorom".
"Uprkos pandemiji, naš rad se nije zaustavio i naša posvećenost maksimalnoj saradnji sa Kosovom je neizmenjena", napisao je Cakaj na svojoj Fejsbuk stranici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Priština i Tirana potpisale tri sporazuma, među njima i jedan o zajedničkoj spoljnoj politici

Izvor: Blic, 24.Apr.2020

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Čakaj saopštio je da su Priština i Tirana potpisale tri sporazuma, prenosi Kljan Kosova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.