Tihanovskaja pozvala ministre EU da budu hrabriji u koracima protiv Lukašenka

Izvor: VOA, 23.Sep.2020, 19:17

Tihanovskaja pozvala ministre EU da budu "hrabriji" u koracima protiv Lukašenka

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije sastali su sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom u Briselu, dok razmatraju uvođenje sankcija nekim beloruskim zvaničnicima, koje bi mogle da se odnose i na predsednika Aleksandra Lukašenka. Tihanovskaja je pozvala Evropsku uniju da bude "hrabrija" u preduzimanju akcija da se podrži opoziciona borba protiv Lukašenkovog autoritarnog režima.   Razgovarajući sa novinarima posle radnog doručka sa Tihanovskajom, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da ih je "obavestila o tome šta se događa u Belorusiji" i dodao da su evropski ministri "impresionirani hrabrošću i istrajnošću beloruskog naroda, posebno žena Belorusije koje su pokazale pravo liderstvo." Borelj je izjavio da Brisel ne priznaje Lukašenka kao legitimnog predsednika Belorusije.  “Želim da naglasim da ćemo podržati inkluzivni nacionalni dijalog i prava naroda Belorusije da ima slobodne i poštene izbore, i to se ne može posmatrati kao mešanje u unutrašnje poslove jer su demokratija i ljudska prava srž identiteta Evropske unije", rekao je. Hajko Mas, šef diplomatije Nemačke, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, izjavio je da je "nasilje koje Lukašenko primenjuje nad mirnim demonstrantima potpuno neprihvatljivo." "Zato ćemo morati da danas razmotrimo pitanje - da li sankcije Evropske unije treba da se odnose samo na one koji su učestvovali u namešanju izbora i kršenjima ljudskih prava. Treba da se zaptimo da li gospodin Lukašenko, koji snosi najveću odgovornost, ne treba i sam da bude predmet sankcija." Demonstracije protiv Lukašenka se nastavljaju skoro bez prekida od kada se proglasio pobednikom spornihi izbora 9. avgusta. Lukašenko je primenjivao silu i naredio hapšenja demonstranata u pokušaju da uguši proteste.   
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Borel: EU odbija da prizna Lukašenka za predsednika

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Sep.2020, 09:07

Evropska unija (EU) odbija da prizna Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije, izjavio je danas visoki predstavnik EU Žozep Borel..."Izbori 9. avgusta nisu bili ni slobodni ni pošteni. EU ne priznaje falsifikovane rezultate", navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije...Kako je naveo,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.