Težak posao pred Crnom Gorom na putu za EU

Izvor: Southeast European Times, 02.Jul.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak posao pred Crnom Gorom na putu za EU

Crna Gora će biti prva zemlja koja će početi pregovore o pristupanju u novom sistemu po kom su prva poglavlja o kojima se razgovora najteža.

02/07/2012

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Podgorice -- 2.7.2012.

Pored toga što su dali zeleno svetlo za početak pregovora sa Crnom Gorom u petak (29. juna), zvaničnici EU su uputili toj maloj zemlji veliko upozorenje. Crna Gora >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << će morati da se dobrano potrudi, posebno u borbi protiv kriminala i korupcije, da bi uspešno završila pregovore.

Evropski ministri, na sastanku u Luksemburgu početkom nedelje, tražili su da Unija pokrene prevremene pregovore o osetljivim pitanjima -- vladavini prava, nezavisnosti sudstva i osnovnim pravima -- kako bi se „pružilo maksimalno vreme za uvođenje potrebnih zakona, uspostavljanje institucija i obezbeđivanje uspešne primene“.

„Početak sa najtežim poglavljima ukazuje na sve rezerve koje EU ima o pripremljenosti zemalja Balkana da se pridruže Uniji“, napisala je u svom izveštaju od 26. juna Roza Balfur, viši politički analitičar Evropskog centra za politiku u Briselu.

Evropska komisija obelodanila je da će Crna Gora biti prva zemlja kandidat koja će početi pregovore o pridruživanju po novom sistemu. Poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosudnog sistema, ljudskih prava i borbe protiv korupcije, biće prvo otvorena, a napredak u tim oblastima biće praćen do završetka pregovora.

„Crna Gora mora da shvati da je borba protiv korupcije u njenom najvećem interesu i da se rezultati mogu postići samo ako se imaju profesionalne i kvalifikovane institucije. Biće potrebna snažna politička volja, koja je u ovom trenutku nedovoljna“, kaže za SETimes Daliborka Uljarević, direktor Centra za građansko obrazovanje, jedne od nevladinih organizacija koja se bavi evropskim integracijama i građanskim pravima.

Prošlog meseca, BBC i Projekat o izveštavanju o organizovanom kriminalu i korupciji (Organised Crime and Corruption Reporting Project) ustanovili su brojne nepravilnosti i slučajeva korupcije na visokim položajima u crnogorskoj Prvoj banci, koja je porodični biznis bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Tvrdi se da su najveće kredite iz Prve banke dobijale grupe i pojedinci povezani sa Đukanovićem, predsednikom vladajuće Demokratske partije Socijalista, koji su bili na vlasti 22 godine. Među njima su kompanije povezane sa Stankom Subotićem, kome se sudi pred specijalnim sudom u Italiji, i Darkom Šarićem, osuđenim švercerom droge u bekstvu.

Dritan Abazović, član nevladine organizacije Forum 2010, kaže da proces pristupanja Crne Gore neće biti ni brz ni lak i da će zavisiti od političke volje da se sprovedu reforme.

„Otvaranje pregovora više zavisi od dobre volje EU nego od zasluga vlade u Crnoj Gori. Ono što je sigurno je da će Crna Gora na svojoj koži prva osetiti šta znači otvoriti pregovore najtežim poglavljima 23 i 24“, kaže Abazović za SETimes.

Miodrag Vuković, predsednik parlamentarnog odbora za evropske integracije kaže, međutim, da je pokretanje pregovora pobeda za Crnogorce.

„Puno je toga urađeno, ali pravi posao tek predstoji. Očekujem da ćemo završiti pregovore za pet godina“, kaže Vuković za SETimes.

Podgoričanin Stevan Vukčević (28) kaže da je to prava prilika da Crna Gora konačno raskine svoje „partnerstvo sa kriminalom“, koji je, kako kaže, ušao u sve pore državnih institucija.

„Organizovani kriminal blisko je povezan sa državnim rukovodstvom ... Niko se, međutim, nije time bavio. Evropa sigurno neće dozvoliti da neki kriminalci postanu njeni članovi. Prema tome, mislim da će uporedo sa početkom pregovora početi i snažan obračun sa kriminalom, po kome je Crna Gora, na žalost, postala poznata“, kaže Vukčević za SETimes.

Inženjer iz Podgorice Zlatko Radović (29) kaže da su to definitivno dobre vesti.

„Pristupanje može samo da donese dodatnu korist građanima, kao što su više novca, bolji kvalitet života i bolje uređeno društvo“, kaže Radović za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.