Tereza Mej pozvana da se obrati liderima EU uoči samita o Bregzitu

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tereza Mej pozvana da se obrati liderima EU uoči samita o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej pozvana je da se 17. oktobra obrati evropskim kolegama na večeri uoči ključnog samita lidera Evropske unije (EU) posvećenog pregovorima o istupanju Velike Britanije iz članstva u Uniji (Bregzit).

Razgovor o Bregzitu bio je planiran 18. oktobra, ali je Evropski savet to pomerio za dan ranije navodeći da će drugi dan samita biti posvećen ostalim pitanjima, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su migranti i bezbednost.

Diplomatski izvori su naveli da je samo u pitanju agenda jer je program za četvrtak veoma gust.

"Pomeranjem diskusije na dan ranije uz mogućnost da Tereza Mej govori, dobijamo više vremena za razgovor koji može da se produži do kasno uveče", naveli su ti izvori i dodali da još nije potvrđen dolazak britanske premijerke na tu radnu večeru.

Na prethodnom samitu EU u Salcburgu, Mejova je rekla da je njen plan za Bregzit "jedini ozbiljan i kredibilan" predlog u opticaju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je potom rekao da plan u nekim tačkama, pre svega budućih ekonomskih odnosa i irske granice, mora biti promenjen.

London i Brisel se nadaju da će do novembra postići dogovor o Bregzitu koji zvanično stupa na snagu u 29. marta 2019. godine, ali pregovori o budućim odnosima dve strane još tapkaju u mestu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Treba da se pripremimo za tvrd Bregzit"

Izvor: B92, 03.Okt.2018

Francuska se sprema za "tvrd Bregzit" bez dogovora s Londonom o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU)...Zbog toga će biti pojačana carinska služba na lukama La Manša, izjavio je francuski ministar za budžetska pitanja Žerald Darmanen..."Treba da se pripremimo za tvrd Bregzit,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.