Teral: Francuska za ubrzan put Srbije u EU

Izvor: Politika, 12.Sep.2010, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teral: Francuska za ubrzan put Srbije u EU

NOVI SAD – Odlazeći ambasador Francuske u našoj zemlji Žan-Fransoa Teral izjavio je da će se zvanični Pariz zalagati za ubrzani put Srbije u Evropsku uniju, nakon što je Rezolucija Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu usvojena u Generalnoj skupštini UN.

„Postignuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dogovor o kosovskoj rezoluciji je kao rezultat dao mnogo povoljniju atmosferu na relaciji Beograd-Brisel i logično bi bilo - a to je i pozicija Francuske - da to dovede do ubrzanja evropskog puta Srbije”, kazao je Teral u intervjuu novosadskom „Dnevniku”.

Prema njegovim rečima, to u praksi znači da bi trebalo da se Evropskoj komisiji što pre dostavi kandidatura Srbije za članstvo u EU i da se ubrza procedura koja potom sledi.

Francuski ambasador, koji krajem ovog meseca napušta našu zemlju, predviđa da će predstojeći dijalog Beograda i Prištine rešiti niz otvorenih, ozbiljnih pitanja.

„Kada kažemo da ne očekujemo da se razgovara o statusu to znači da je za nas nezavisnost Kosova nepovratna. Ali postoji niz drugih ozbiljnih pitanja koja treba rešavati: sever Kosova, koji je nastanjen prevashodno Srbima, zatim srpske enklave južno od Ibra kojima treba obezbediti međusobnu i vezu s Beogradom, pa svetinje Srpske pravoslavne crkve, koje moraju da nastave da žive i funkcionišu u bezbednosti”, rekao je Teral.

Tanjug

objavljeno: 12/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.