Svim opštinama po 10 mil. RSD, odbili NBG i Stari grad

Izvor: B92, 15.Nov.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svim opštinama po 10 mil. RSD, odbili NBG i Stari grad"

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da Grad zajedno sa Evropskom unijom priprema brošuru koju će u januaru podeliti građanima.

U brošuri će biti navedeno na šta se troše pare iz gradskog budžeta, odnsno novac građana.

"Mi ćemo građanima pokazati na šta se troše njihove pare, koliko se izdvaja za socijalu, prevoz, vrtiće, da bi građani znali na šta mi trošimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novac", rekao je Vesić novinarima i dodao da će Beograđani putem mejla moći da predlažu šta misle da treba promeniti u budžetu.

Vesić je rekao da gradska vlast radi transparentno i podsetio da je prošle godine pokrenuta akcija "Da se radi i gradi po tvom" u okviru koje je svim gradskim opštinama dato po 10 miliona dinara da pitaju građane šta žele da se radi na teritoriji opštine u kojoj žive.

"Sve gradske opštine su prihvatile tu odluku osim opština Novi Beograd i Stari Grad koje su odlučile da ne učestvuju u tome. Prema tome, mi smo budžet učinili transparentnijim nego što se to radilo u prošlosti", istakao je Vesić.

Na kritike odbornika opozicije da je probijen rok da se odbornicima gradske skupštine dostavi Predlog budžeta za 2019. godinu, Vesić odgovara da su oni usvajali budžet 29. decembra, a da su čak zasedali i 31. decembra zbog čega ih naziva "Deda Mraz budžetima"”.

On je istakao da će budžet za narednu godinu biti usvojen u decembru, odmah nakon što se u Skupštini Srbije usvoji republički budžet.

"Naš budžet će biti usvojen u decembru, odmah posle republičkog budžeta. Moramo da sačekamo da se prvo usvoji republički koji je naš okvir, a posle sledi usvajanje gradskog, pa opštinskih budžeta", rekao je Vesić.

Vesić je ukazao da je nedavno usvojen i rebalans budžeta, a jedan od najvažnijih razloga za to je zato što je nedostajao novac da se plate tužbe roditelja za vrtiće. "To je inače jedan od razloga zašto je Grad Beograd dobio novac od Vlade Srbije. Dobili smo novac, između ostalog, da platimo vrtiće pošto nam roditelji po tužbama mesečno skidaju sa računa između 100 i 120 miliona dinara. Procena je da ćemo morati da platimo tri milijarde dinara, zato što je Dragan Đilas duplo naplaćivao vrtiće nego što je imao prava po zakonu", rekao je Vesić.

Iako Đilas tvrdi da to nije tačno, Vesić kaže da su sudovi presudili u korist roditelja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.