Svilanović: Susret premijera Zapadnog Balkana i EU u maju 2018. godine

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Susret premijera Zapadnog Balkana i EU u maju 2018. godine

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović najavio je večeras da će tokom bugarskog predsedavanja EU, 17. i 18. maja iduće godine biti održan neformalni susret premijera zemalja Zapadnog Balkana i EU, što je prvi takav događaj od Soluna 2001.

Taj Samit bi, kako je ocenio, trebalo da učini poruku predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera o evropskoj perspektivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 2025. realnom.

On je preneo da RCC do kraja godine planira brojne aktivnosti u cilju povezivanja i jačanja regiona Zapadnog Balkana.

Svilanović je, na 17. Ekonomskom samitu Srbije pod nazivom "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti“, objasnio da je RCC napravio dokument - višdegodišnji plana kcije o formiranju regionalne ekonomske zone, i s tim u vezi za 31. oktobar pozvaće osobe koje su od premijera zadužene za realizaciju ovog programa na prvi radni sastanak u Brisel.

Takođe je kazao da će do kraja godine RCC napraviti nacrt sporazuma o međusobnom priznavanju kvalifikacija u oblasti medicine i građevinarstva.

Svilanović je objasnio da je cilj da se postigne standardizacija profesija u regionu, a države Zapadnog Balkana rekle su da su im pre svega potrebni lekari, zubari i arhitekte. Planirano je i da se izradi studija o digitalizaciji na Zapadnom Balkanu, a postignut je već dogovor da sledeće godine bude organizovan samit, koji će biti u Skopju, a godinu dana kasnije u Srbiji.

- „Od tog skupa imam velika očekivanja, jer sam čuo od dve vlade da su dobro pripremljene da iskoriste ovu priliku - kazao je Svilanović.

Takođe, još u ovoj godini RCC, kako je kazao, predstaviće i regionalni papir u vezi rominga.

- Želimo da iskoristimo model koji smo videli u EU kako bi između nas u regionu napravili polje slobodnog korišćenja mobilnih telefona, a nakon toga i da se povežemo sa EU - objasnio je Svilanović.

Ukazao je da postoji namera i da se postigne regionalni sporazum o harmonizaciji nacionalnih investicionih politika, ali je dodao da je to "škakljivo". Naredne godine, kako je podvukao, počeće formalni pregovori o priznavanju diploma, sa idejom da se otvori tržište rada, što iziskuje mnoge mere kao što je i standardizacija škola. Iduće godine planirana je i izrada mape puta za smanjenje troškova rominga između Zapadnog Balkana i EU. Pored toga, iduće godine RCC planira ne samo da promoviše region kao investicionu destinaciju, već i regionalne turističke projekte.

Slovenacki poslanik u Evropskom parlamentu Franc Bogovič rekao je da je EU klub u koji može da se uđe ako se prihvate pravila koja važe. On je istovremeno poručio da to nisu ista pravila kao u Kini i Rusiji. Kako je dodao u EU niko ne omogućava saradnju sa ostalim zemljama, a Unija omogućava više saradnje, ako i finansijske pomoći preko raznih inicijativa.

Bogovič se založio za to da EU izdvoji više novca kroz fondove namenjene zemljama zapadnog Balkana koje žele da pristupe EU, ako i kroz blateranu saradnju.

Prvi dan 17. Ekonomskog samita završen je panelom pod nazivom „Regionalni razvoj kroz prekograničnu saradnju“.

Samit, u organizaciji grčke kompanije TGI grup internešenel Simeona Comokosa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Srbije, Privredne komore Srbije i Saveta stranih investitora, otvorila je premijer Srbije Ana Brnabić.

Cilj skupa je da pokuša da ponudi rešenja za podizanje konkurentnosti srpske privrede, mogućnostima za privredni rast, finansiranje projekata u javnom i privatnom sektoru, digitalizaciju poslovanja, evropskom putu Srbije, bezbednosnim pitanjima, energetici i drugim sektorima.

Veliku pažnju prvog dana privukao je takozvani "ambasadorski panel" na temu globalnih geopolitičkih trendova i bezbednosnih izazova u regionu, uz učešće ambasadora Nemačke, Aksela Ditmana, Italije, đuzepe Manca, bivše ministarke spoljnih poslova Grčke Dore Bakojanis i predsednika CIRSD-a Vuka Jeremića.

O putu Srbije u EU govorili su šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije.

Prvog dana Samita učesnicima se obratio i funkcioner Stejt departmenta Hojt Brajan Ji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.