Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Mar.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Ekonomija ide dobro ali ima problema sa vladavinom prava, medijima i korupcijom

Bivši generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je danas da Evropska unija ceni rezultate Srbije na planu ekonomske i fiskalne stabilizacije i makroekonomskih brojki ali da je i šef delegacije EU Sem Fabrici ponovio da ima problema kada je u pitanju vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv korupcije i sloboda medija.

Komentarišući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izjavu nekadašnjeg ministra finansija Dušana Vujovića da Srbiji treba vek i po da dostigne standarde EU, Svilanović je za televiziju N1 rekao da je činjenica da je potreban veliki posao da se uradi da bi Srbija mogla da se poredi po ekonomskom rastu i životnom standardu sa vodećim zemljama Unije.

Svilanović je sa Kopaonik biznis foruma poručio da je situacija sa taksama koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH samo ilustracija kako CEFTA sporazum funkcioniše i da svake godine ima puno problema oko netarifnih barijera, ali da je vreme u tome ključni faktor.

"Ili će se u narednih godinu-dve dogovoriti regionalna ekonomska zona, što podrazumeva uklanjanje netarifnih barijera, ili će se tražiti drugi način. Bili su vrlo oštri (na panelu) i poslali jasnu poruku frustracije poslovne zajednice zbog neusklađenosti sa raznih strana granice unutar zone koju hoćemo zajedno da formiramo. Ili će se CEFTA menjati na način da bude funkcionalna i da ima mehanizam koji rešava sporove", kazao je Svilanović.

On smatra da bi sporazum sa Kosovom otvorio sve potencijale koje Srbija ima - diplomatske, političke, ekonomske, socijalne, kulturne i druge.

"Dok te teme nema iza nas, verovatno će mnogo manje energije biti utrošeno i na manje kvalitetan način ćemo se baviti pitanjima koja su životno važna za svaku zemlju - vladavina prava, sloboda medija i borba protiv kriminala", kazao je Svilanović.

On je rekao da su teme koje dominiraju na Kopaonik biznis forumu digitalizacija, ravnopravnost žena, život i zdravlje ljudi i kreativne tehnologije.

Govoreći o porukama predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa Biznis foruma na Kopaoniku, Svilanović je ocenio da su poruke bile koncentrisane na ono što je vlada uradila prethodnih godina, kao i na prioritete u narednom periodu.

"Njena ključna poruka je bila da smo se pre nekoliko godina poredili sa jednom grupom zemalja koja je u našem neposrednom okruženju, a da smo sada spremni da pogledamo malo oko sebe", rekao je Svilanović.

Dodao je da je premijerka izrazila i potrebu da se snažnije investira u socijalno okruženje u kome živimo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Evropski parlament hvali vladu u Tirani, kritikuje opoziciju

Izvor: RTS, 05.Mar.2019

Albanija ostvaruje napredak ka pridruživanju Evropskoj uniji i sprovodi agendu reformi EU, izjavila je predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Albanije Monika Makovei.  ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.