Izvor: RTS, 13.Feb.2022, 12:08

Svetski dan radija – medija koji je bio i ostao namenjen ljudima u pokretu

Danas je Svetski dan radija koji je ustanovljen 2012. godine u znak sećanja na 13. februar 1946. godine kada je počeo da se emituje program Radija Ujedinjenih nacija. Prema istražvanju Evropske radiodifuzne unije, najviše poverenja građani imaju u informacije koje dobijaju na radiju, zatim sa televizije i potom sa društvenih mreža, kaže direktor Radio Beograda Milan Nedić.
Milan Nedić ističe da se, prema istraživanju koje je napravljeno u 37 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemalja, radio najviše sluša u Letoniji – četiri sata i četiri minuta, zatim u Srbiji sa tri sata i 44 minuta, slede Irska i mnoge zemlje EU.

Prema njegovim rečima, istraživanje je pokazalo da radio ima najveće poverenje građana.
Od 37 zemalja koje su ispitivane, građani u njih 27 najviše poverenja imaju u informacije koje dobijaju na radiju, zatim sa televizije i potom sa društvenih mreža.
"Radio je upravo napravljen za čoveka u pokretu i mi se prilagođavamo tome da napravimo one sadržaje koje ljude zanimaju", poručuje Milan Nedić.
Dodaje da Radio Beograd ima četiri programa na zemaljskoj FM mreži i četiri tematska kanala na RTS planeti - Vrteška, Rokenroler, Džuboks i Pletenica.
Radio Beograd proizvodi 168 sati programa, a najslušanija je emisija "Novosti dana" koja ide u 15 časova na Prvom programu Radio Beograda.
"Odličnom slušanošću može da se pohvali i Beograd 202 gde se sluašaoci zadražavaju u proseku 4.800 sekundi", obajšnjava Nedić.
Direktor Radio Beograda naglašava da je Drugi program dnevna vitaminska doza kulture, Treći program je program naučnih teoretskih rasprava, Beograd 202 program okrenut mladima, dok je Prvi program opšti javni i medijski servis.
"Na radiju se slušaju dve stvari, prvo muzika i drugo vesti i servisne informacije, vreme, stanje na putevima", kaže Milan Nedić.
Ističe da je Radio Beograd prošle godine dobio pet novih FM predajnika u Subotici, Crnom vrhu kod Jagodine, na Kopaoniku, Besnoj kobili i na Jastrepcu.
"Kopaonik je jako bitan jer se do tada nije čuo naš signal na Kosovu i Metohiji i važno je da se nastavi izgradnja te mreže. Svi naši programi su u digitalnoj mreži i i prisutni smo na društvenim mrežama. Radio je digitalizovan, studiji u kojima se snima muzika studio 6 i studio 13 opremljeni su video sistemima, robotizovanim kamerama što znači da možemo da radimo strimove i te strimove postavljamo kao pojednačne kompozicije na razne mreže", ističe direktor Radio Beograda Milan Nedić.
Poručuje da radio kao medij mora da prilagođava internetu koji mu je najbolji prijatelj. Plan je da se narednih godina poveća broj slušalaca i čujnost programa, kako bi mogli da povećaju slušanost i kvalitet programa.
"Ove godine Bi-Bi-Si obeležava stogodišnjicu radija a mi ćemo to da učinimo za dve i po godine. Radio Beograd je nastao istog dana kada i Radio Beč tako da imamo razloga da budemo ponosni na jedan vek postojanja radija", kaže direktor Radio Beograda Milan Nedić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.