Izvor: Press, 23.Avg.2018, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šveđani i Danci pre za nordijsku nego za Evropsku uniju

Značajan deo građana Švedske i Danske više bi voleo da bude deo "nordijske unije" nego Evropske unije, pokazalo je novo istraživanje.
Foto:GettyI



Članice "nordijske unije" bile bi Švedska, Danska, Norveška, Finska i Island.
Istraživanje Sentio za norveški list Kalsekampen obuhvatlo je po oko hiljadu ljudi u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj.  >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<

Građanima je postavljeno pitanje za koju vrstu partnerstva su - sadašnje stanje, gde su Švedska i Danska u EU a Noreška u Evropskom ekonomskom prostoru, ili za novu "nordijsku uniju" sa zajedničkom politikom u mnogim oblastima. 

Kako se pokazalo, 47% Šveđana i 45% Danaca prednost daje "nordijskoj uniji" dok je za Evopsku uniju samo 32 odnosno 36%. Ostali su odgovorili da ne znaju. 

Ispitanicima u Norveškoj ponuđena je i treća mogućnost, s obzirom da nije članica EU. Više od polovine Norvežana (52%) smatra da njihova zemlja treba da ostane u sadašnjem partnerskom odnosu sa EU, 31% je za "nordijsku uniju" a samo 10% za članstvo u EU. 

Građani Finske i Islanda, zemalja koje bi hipotetički bile u toj "nordijskoj uniji", nisu obuhvaćeni istraživanjem.

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Šveđani i Danci pre za nordijsku nego za Evropsku uniju

Izvor: Radio 021, 23.Avg.2018

Značajan deo građana Švedske i Danske više bi voleo da bude deo "nordijske unije" nego Evropske unije, pokazalo je novo istraživanje...Članice "nordijske unije" bile bi Švedska, Danska, Norveška, Finska i Island...Istraživanje Sentio za norveški list Kalsekampen obuhvatlo je po oko hiljadu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.