Izvor: RTS, 23.Avg.2022, 06:06

Zelenski: Sve je počelo na Krimu i završiće se na Krimu; SAD ponovo pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu

Rat u Ukrajini – 181. dan. Novinarka i politikolog Darja Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koja je poginula u eksploziji bombe podmetnute u njen automobil, sahranjena je u Moskovskoj oblasti. Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razmotrila situacija oko nuklearke Zaporožje. Volodimir Zelenski obećava da će ponovo uspostaviti ukrajinsku vlast nad Krimom, što je, kako kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potez koji će pomoći ponovnom uspostavljanju "svetskog reda i zakona".
Glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji saopštio je da je skoro 9.000 ukrajinskih vojnika stradalo u ratu sa Rusijom. Nije izneo, međutim, detalje, niti je rekao da li broj stradalih uključuje sve ubijene u borbama, kao što su graničari.

Borbe se nastavljaju: zabeleženi su raketni napadi na Dnjepropetrovsku oblast, Harkov, Nikopolj, region Odese. Dejstvovala je i protivvazdušna odbrana Sevastopolja i oborila jedan dron.
Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Poljanski zatražio je da se u utorak uveče održi sastanak Saveta bezbednosti UN povodom situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.
Najveća evropska elektrana u Zaporožju od marta je pod kontrolom ruskih snaga. U poslednjih nedelja našla se pod vatrom, zbog čega je porastao strah od izbijanja nuklearne katastrofe.
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je da EU razmatra mogućnost formiranja misije za obuku ukrajinskih vojnika u jednoj od susednih zemalja, što je naišlo na osudu Marije Zaharove. "Evropska unija će obučavati teroriste i neonacističke militante za režim u Kijevu", navela je portparolka ruskog MSP-a.
Naslovne strane svetskih medija i dalje zaokuplja ubistvo novinarke Darje Dugine, ćerke filozofa Aleksandra Dugina.
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila je ukrajinske specijalne službe za ubistvo, dok savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak navodi da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zveckanje nuklearnim sabljama; EU razmatra osnivanje misije za obuku ukrajinskih vojnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2022

Rat u Ukrajini - 181. dan. Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razmotrila situacija oko nuklearke u Zaporožju, dok Antonio Guteres poručuje da zveckanje nuklearnim sabljama mora prestati. EU razmatra formiranje misije za obuku ukrajinskih vojnika. Ruska Federalna služba bezbednosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ukrajina upozorava na opasnost od ruskih "brutalnih napada" na Dan nezavisnosti

Izvor: VOA, 23.Avg.2022

Sjedinjene Države u utorak su pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu, navodeći da veruju da se Rusija priprema da napadne civilnu i vladinu infrastrukturu narednih nekoliko dana u ratu koji traje šest meseci. "Stejt department ima informacija da Rusija pojačava napore da izvede napade na...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.