Svaki poslanik svog ministra hvali

Izvor: B92, 29.Maj.2013, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki poslanik svog ministra hvali

Beograd -- Poslanici vladajućih stranaka izrazili su danas spremnost na razgovore o rekonstrukciji Vlade Srbije, ali su hvalili rad ministara iz svoje stranke.

Poslanik vladajuće Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković izjavio je da je njegov lični stav da, ukoliko Srbija bude dobila datum za početak pregovora s EU, postoji potreba da se "osveži" Vlada Srbije.

"Pojedini sektori u vladi ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkcionišu na najbolji mogući način i verovatno se zato pokreće inicijativa za rekonstrukciju vlade", rekao je Čolaković novinarima u parlamentu Srbije.

Poslanik je dodao da je PUPS spreman da razgovara o tome kako koje ministarstvo i ministri obavljaju svoje poslove.

"Krkobabić (lider PUPS) dobro radi svoj posao, u tom ministarstvu nema većih propusta", rekao je Čolaković i dodao da očekuje od SPS, SNS i URS da razgovaraju i pokrenu inicijativu za rekonstrukciju vlade.

On je naveo da PUPS ne traži nova ministarska mesta ili funkcije u vladi, ali da ima kadrove da pojača vladu.

Podsetimo, Novosti su objavile saznanje da će, čim Evropski savet bude doneo odluku o datumu, lideri vladajućih stranaka početi rekonstrukciju Vlade. Prema saznanjima tog lista, kadrovske promene biće izvršene ne samo u ministarstvima, već i u javnim preduzećima, a neće biti pošteđeni ni neki predsednici opština i gradonačelnici.

Šef poslaničke grupe vladajućih Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić kazao je da je spreman na dijalog s partnerima u vladajućoj koaliciji o rekonstrukciji vlade. Ilić je dodao da je rad ministara URS zadovoljavajući i da su pokazali spremnost i energiju da donose rešenja.

"Najbolje ocene o radu ministara daju građani na izborima", rekao je Ilić i dodao da treba jasno definisati kriterijum za ocenu rada ministara.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić je novinarima kazao da se vlada zasniva na principu "prolaznih vremena i da je neophodno da se zameni svako ko zaostaje u toj trci".

Babić je novinarima kazao da građani od SNS očekuju da radi u punom kapacitetu i da će biti zamenjeni svi koji "zaostaju", bilo da je reč o ministrima, direktorima javnih preduzeća ili gradonačelnicima.

Babić je rekao da će SNS o tome razgovarati na sednici Glavnog odbora, kao i da će svi koje je kandidovala ta stranka morati da podnesu izveštaj o radu.

Ako se u vladajućoj koaliciji proceni da je neophodno ići u rekonstrukciju vlade, SPS je spreman na takve razgovore, tvrdi poslanik socijalista Đorđe Milićević. "Što se tiče SPS, rekonstrukcija je moguća", rekao je Milićević i naglasio da je prvo sve stranke iz vladajuće koalicije treba da analiziraju rad resora za koje su preuzele odgovornost.

U SPS se, dodao je Milićević, u kontinuitetu analizira rad ministara te stranke, a socijalisti su "ubedjeni da su rezultati njihovih ministara i vidljivi i prepoznatljivi".

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski smatra da rezultati rada treba da budu pravilo na osnovu koga će se određivati da li će neki ministar biti zamenjen i da to pravilo treba da važi i za gradonačelnike.

Prema rečima Filipovske, lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je i ministar građevine, zaslužuje najvišu ocenu za svoj rad. "Pokrenuo je legalizaciju, doneo ključne zakone u toj oblasti, puno uradio na Koridoru 11. To je sasvim dovoljno da zasluži najvišu ocenu", rekla je Filipovski novinarima u parlamentu.

Ona je podsetila da se bez sveobuhvatne analize ne mogu davati procene rada ministara i dodala da premijer i prvi potpredsednik vlade, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, sigurno imaju primedbe na rad ministara, ali i rešenja.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je da se rekonstrukcijom Vlade Srbije ne rešava problem, već se odlaže odluka o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, do kojih će, kako je kazao, doći zbog nesaglasja u vladajućoj koaliciji.

"Mislimo da će Srpska napredna stranka do kraja ove godine doneti odluku o vanrednim parlamentarnim izborima, jer je vlada pokazala potpunu nekompetentnost i dovela zemlju na ivicu ekonomske propasti", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanik DS je kazao da se "kuća može rekontruisati ako ima zdrave zidove, ali da je naša potpuna ruina" i da se ne može popravljati kozmetičkim personalnim promenama ministara, koji su, kako je ocenio, u ogromnoj većini pokazali da nisu za mesta na kojima se nalaze.

On je naveo da je država prezadužena i na ivici bankrotstva, te da se pribegava "neobjašnjivim metodama oduzimanja od građana da bi im se vratilo kroz plate ili penzije". Šef poslaničke grupe DS je naveo da demokrate jedine imaju konkretan paket mera za izlazak zemlje iz krize i dodao da sigurno neće ulaziti u koaliciju sa ljudima koji ekonomiju doživljajavaju kao eksperiment.

Šef poslanika Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović naglašava da pojedinačne promene u vladi neće doprineti rešavanju krize koja razara Srbiju.

"Neće penzionisanje (ministra saobraćaja Milutina) Mrkonjića i (ministra gradjevine Velimira) Ilića ili bilo kog ministra iz SNS biti zadovoljavajući odgovor na poražavajuće stanje u zemlji", rekao je Jovanović novinarima u parlamentu. On je ocenio da su za stanje u zemlji najodgovorniji oni koji je vode - a to su "(predsednik Srbije) Tomislav Nikolić, (prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane) Aleksandar Vučić i (premijer) Ivica Dačić".

"Ako govorimo o rekonstrukciji onda se mora govoriti o novom političkom konceptu, a za taj koncept se mora tražiti podrška od društva", rekao je Jovanović, ističući da nije dovoljna samo odluka političara da se nešto menja ako nema spremnosti gradjana da ih u tome podrže.

Ministri iz SNS: Rekonstrukcije će biti

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izjavio je danas da se do ovog trenutka, u toj stranci nije fomalno razgovaralo o mogućoj rekonstrukciji vlade, ali da je i to jedna od opcija koje postoje.

Stefanović, koji je i predsednik parlamenta, dodao je da je SNS svakako stranka koja na ozbiljan i odgovoran način razgovara o učinku svojih predstavnika u vladi i na svim drugim odgovornim funkcijama i da ta rasprava neće izostati. "Ukoliko se ukaže potreba da se neki ljudi promene i da tim bolje funkcioniše, mislim da niko ne može da kaže ništa loše protiv toga" rekao je Stefanović novinarima u skupštini.

On je objasnio da se SNS u proteklom periodu koncentrisala na rešavanje suštinskih problema i da je i politička i stranačka pitanja stavila u drugi plan, ali da to ne znači da se neće analizirati rad njenih kadrova.

S druge strane, ministri iz redova SNS, Zorana Mihajlović i Goran Knežević istakli su da će rekonstrukcije vlade biti pošto se završe pitanja poput Kosova i EU, kao i da bi svako ko nije dobro radio trebalo da bude zamenjen boljim i kvalitetnijim kadrovima.

Mihajlović je istakla da će naprednjaci na sednici Glavnog odbora razmatrati rad svojih kadrova, ali nije mogla da precizira kada će ta sednica biti održana.

"Mora se raditi brže, jer Srbija nema vremena da čeka", poručila je Mihajlović, dok je Knežević koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naglasio da svako treba da preuzme odgovornost za javne poslove koje obavlja u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekonstrukcija Vlade, ako dobijemo datum

Izvor: Akter, 29.Maj.2013

Poslanici vladajuće većine u republičkom parlamentu koje je Tanjug anketirao slažu se da je potrebno oceniti rad svakoga člana Vlade, a pojedini smatraju i da je Vladi potrebno "osveženje" ukoliko Srbija dobije datum

Nastavak na Akter...

Čolaković: Ako Srbija dobije datum, da se vlada "osveži"

Izvor: Blic, 29.Maj.2013

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković smatra da ukoliko Srbija u junu dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, postoji potreba da se vlada "osveži"...Čolaković je novinarima u parlamentu rekao da je PUPS spreman da se razgovara o tome kako je koje ministarstvo...

Nastavak na Blic...

Skupština o ekonomskoj krizi

Izvor: RTV Pink, 29.Maj.2013

Dačić: Ne može teret krize po najsiromašnijima. . . Skupština Srbije na vanrednoj sednici razmatrala ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji. Najveći teret krize ne može se prebacivati na najsiromašnije i Vlada "neće ići" na smanjenje plata i penzija, već razmatra kojom brzinom će rasti,...

Nastavak na RTV Pink...

Ljubica Vasić: Vlada SAD podržava ulazak Srbije u EU

Izvor: Blic, 30.Maj.2013, 00:28

Pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije Ljubica Vasić izjavila je danas u Vašingtonu da vlada Sjedinjenih Američkih Država podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju i prepoznaje konkretne korake koje je zvanični Beograd sproveo da bi dobio datum za početak pregovora...Vasić je danas održala...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.