Izvor: Politika, 18.Jan.2011, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra glasanje i o novoj rezoluciji EP o Srbiji

STRAZBUR – Evropski parlament treba sutra da, pored glasanja o ratifikaciji Sorazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije, glasa i o novoj rezoluciji o Srbiji koju je pripremio parlamentarni izvestilac za Srbiju Jelko Kacin.

Autor izveštaja izjavio je ranije za Tanjug da su na izradi predloga rezolucije radile sve političke grupe u Evropskom parlamentu, što potvrđuje i činjenica da je na njegov izveštaj podneto oko 160 amandmana, i da očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << široku većinu prilikom glasanja.

Prema njegovim rečima, radi se o dokumentu koji je “izbalansiran do poslednjih detalja” koji “šalje poruku podrške evropskim integracijama Srbije", ali se u njoj ukazuje i na sve najvažnije izazove koji trenutno stoje na putu Srbije ka dobijanju statusa kandidata.

U izveštaju se ukazuje pre svega na probleme u vezi sa reformom sudstva i nezavisnošću pravosudnog sistema, kritikuje nesprovođenje restitucije i praksa blanko ostavki, traže koraci kojim će se obezbediti nezavisnost medija i podseća na neophodnost pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Među amandmanima na izveštaj, koji je generalno veoma pozitivan po Srbiju, nalazi se i nekoliko koji su sporni za Beograd i za koje se Srbija, kako je Tanjugu rekao potpredsednik Vlade Božidar Đelić, bori da ne budu usvojeni.

Radi se pre svega o amandmanima koje je predložila grupa zelenih u Evropskom parlamentu predvođena austrijskom poslanicom Ulrike Lunaček, koja je i izvestiteljka EP za Kosovo, u kojima se zahteva da se predstojeći dijalog Beograda i Prištine “ne dotiče pitanja statusa” i osuđuje “ponašanje Srbije u vezi sa dodeljivanjem Nobelove nagrade za mir.

Kacinov izveštaj Komitet za spoljne poslove usvojio je 1. decembra 2010. sa 51 glasom za, tri protiv i dva uzdržana.

Tanjug

objavljeno: 18.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.