Šutanovac: Uskoro sporazum sa EU

Izvor: B92, 23.Jan.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Uskoro sporazum sa EU

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je, gostujući u emisiji "Između redova" B92, da će uskoro biti potpisan bezbednosni sporazum sa Evropskom unijom.

Posle toga će, objasnio je Šutanovac, Srbija prvi put u istoriji moći da pošalje svoje oficire u mirovne misije Unije.

"Uskoro ćemo potpisati bezbednosni sporazum sa Briselom, odnosno sa Evropskom unijom, i prvi put u našoj istoriji poslaćemo naše oficire u mirovne misije Unije", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Šutanovac, gostujući u emisiji Jugoslava Ćosića.

On je precizirao da će srpski oficiri prvo simbolično biti prisutni u tim aktivnostima, a da se zatim očekuje njihovo veće učešće, kao i angažovanje oficira policije u mirovnim misijama EU.

Šutanovac je podsetio da su pripadnici sistema odbrane trenutno angažovani u pet mirovnih misija UN i najavio da Srbija želi da učesvuje i u takvim aktivnostima EU.

"Stupili smo u kontakt sa evropskim zemljama u želji da imamo naše predstavnike u misijama EU, gde do sada nisu bili prisutni", rekao je ministar odbrane.

Prijem profesionalnih vojnika u toku

Upitan dokle se stiglo sa profesionalizacijom Vojske Srbije, Šutanovac je naveo da je u toku prijem profesionalnih vojnika i njihova obuka, a da se od marta očekuje prva generacija onih koji su se dobrovoljno javili da služe vojni rok.

Šutanovac je precizirao da se prijavilo više stotina dobrovoljaca, da će oni koji budu dobrovoljno služili vojni rok verovatno moći da primaju oko 15.000 dinara mesečno.

Prema rečima ministra, osnovna, najniža plata profesionalnog vojnika iznosi oko 300 evra, bez dežurstava, terenskih dodataka...

Šutanovac je podsteio da će u Vojsci posle 65 godina ponovo biti uvedena verska služba, što je u skladu sa srpskom tradicijom, ali i iskustvima modernih armija.

On je naveo da će u vojsci biti prisutni sveštenici i predstavnici svih tradicionalnih verskih zajednica zastupljenih u Srbiji, a da će njihov broj zavisiti od broja vernika među profesionalnim vojnicima.

Veliki poslovi za vonnu industriju

Minsitar je ponovio da je u toku izrada novih uniformi sa digitalnom šarom, koje za potrebe Vojske izrađuje vranjski "Jumko".

Govoreći o sklopljenim ugovorima za izvoz naoružanja i vojne opreme, Šutanovac je rekao i da je njihova vrednost 1,2 milijarde dolara i precizirao da je glavni izvozni adut municija raznog kalibra koja se pravi i po istočnom i zapadnom standardu.

Šutanovac je ponovio i da su u toku razgovori o izgrađi vojnih objekata na području država Bliskog istoka, na kojima bi se uposlila i domaća građevinska operativa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.