Izvor: Radio 021, 10.Dec.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odlučio: Velika Britanija može da se predomisli u vezi sa Bregzitom

Evropski sud pravde presudio je da Velika Britanija može da jednostrano povuče zahtev za izlazak iz EU, a povlačenje zahteva mora da bude "demokratsko, nedvosmileno i bezuslovno" i dostavljeno u roku od dve godine od podnošenja zateva za razdruživanje, navode u Evropskom sudu pravde.

Sud je u svojoj presudi ocenio da zemlja članica koja je obavestila Evropski savet o nameri da izađe iz EU, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je to učinila Velika Britanija, može da povuče takvu odluku.

"Mogućnost o povlačanju zahteva postoji sve dok sporazum o razdruživanju između EU i Ujedinjenog Kraljevstva nije stupio na snagu ili ukoliko ne dođe do takovog sporazuma, a u toku dve godine od podnošenja zahteva, odnosno isteka mogućeg produžetka", navodi se u odluci Suda.

Evropski sud pravde kaže da odluka o povlačenju jedne zemlje članice iz EU može da bude opozvana u "demokratskom procesu i u skladu s nacionalnim ustavom" i da kao "nedvosmislena i bezuslovna" mora biti pismeno dostavljena Evropskom savetu.

Povlačenjem odluke o Članu 50 Ustava EU status zemlje članice koja je u pitanju neće biti "suspendovan niti promenjen" navodi se u odluci suda.

U EU, uključujući i Veliku Britaniju, ovakvu odluku Evropskog suda pravde vide kao podršku onim snagama koje se zalažu za ponovni referedum i eventualni ostanak Velke Britanije u EU.

S druge strane, kritičari ovakve odluke upozoravaju da će zemlje članice, pod ovakvim uslovima, sada mnogo lakše moći da koriste Član 50 (koji predviđa zahtev za izlazak iz EU) u slučajevima sporova i pregovora sa EU.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.