Stručnjaci: Zajedničko tržište odlaže integracije u EU

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci: Zajedničko tržište odlaže integracije u EU

Crnogorski stručnjaci se protive formiranju zajedničkog tržišta jer smatraju da je to politički, a ne ekonomski projekat i predstavlja, kažu, svojevrsno odlaganje integracija.
Profesorka na Ekonomskom fakultetu i bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović za podgoričku Pobjedu kaže da je zajedničko tržište pokušaj usaglašavanja integracione dinamike u regionu, što za jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje predstavlja podsticaj integracijama, ali za druge ne.

Naprotiv, precizira Đurovićeva, za druge zemlje to znači odlaganje integracija u EU i pokušaj pravljenja balkanskog integracionog konvoja, umesto važećeg "regata" pristupa.
Sa njom je saglasan i predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, koji smatra da "neko, po ko zna koji put, ponovo pokušava da oživi koncept karavanskog pristupa EU".
"I naravno ta je ideja i potekla i podržana od zemalja koje su iza nas u procesu i kojima ta vrsta egalitarizacije ide u prilog", kaže Radulović.
Podsećamo da je prošle sedmice evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han tokom posete Beogradu izjavio da je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju jedinstvenog tržišta u regionu sjajna, jer će obezbediti veću privlačnost za investicije.
Đurovićeva smatra da će se najbrže ostvariti standardi zajedničkog tržišta u regionu - kroz proces evropskih integracija, tako što se sve zemlje postepeno pripremaju za zajedničko (evropsko) tržište.
"Međutim, ne treba da pre evropskog pravimo 'zajedničko' balkansko tržište", naglašava Đurovićeva.
Radulović ističe da postoji samo jedno jedinstveno tržište Evropske unije, kojem Crna Gora treba da se pridruži.
"Sve ostalo su veštačke zamene i kupovina vremena od pojedinih evropskih struktura koje žele da naprave privid značajnog napretka u procesu evropske integracije za sve zemlje Zapadnog Balkana, a ne samo za one koje su značajno napredovale", kaže Radulović.
Dodaje da se slično pokušavalo i sa Hrvatskom, ali je ona "odlučno odbijala takva utrpavanja u torove i neizvesne grupne projekte".
Smatra da je Hrvatska zbog toga ušla u Evropsku uniju ranije od onih koji za to nisu bili spremni.
"Sa druge strane, realizacija takve ideje je gotovo nemoguća zbog različitih ekonomskih performansi, zakonodavnih okvira i praktičnih potreba ekonomskog razvoja različitih zemalja Zapadnog Balkana", tvrdi Radulović.
"Sasvim dovoljno da budemo zona slobodne trgovine zemalja regiona"
Profesorka Đurović ističe da je do pristupanja EU sasvim dovoljno da budemo zona slobodne trgovine zemalja regiona, kao što su bile zemlje istoka Evrope, koje su se kroz CEFTA sporazum pripremile za članstvo i tek danom pristupanja EU prestale da budu članice CEFTA sporazuma.
Ocenjuje da je evropska perspektiva regiona izvesna, jer su vrata EU otvorena za sve države.
"Međutim, kada govorimo preciznije, evropska perspektiva svake zemlje zavisi od ispunjavanja kriterijuma pristupanja te konkretne zemlje, a ne od njenog komšiluka. Ako Crna Gora brani poziciju da je CEFTA 2006. dovoljan okvir za regionalnu ekonomsku saradnju, to je njeno legitimno pravo i sasvim racionalan stav", poručuje Đurović.
Puna saradnja u EU Lideri šest država Zapadnog Balkana trebalo bi da 12. jula na samitu u Trstu usvoje nacrt akcionog plana koji sadrži mjere u cilju stvaranja zajedničkog ekonomskog područja na inicijativu Ekonomske komisije.
Radulović kaže da je potpuno prirodno da zemlje regiona i dalje razvijaju ekonomsku saradnju i da se i dalje uklanjaju međusobne biznis barijere, sa ciljem uspostavljanja preduslova za unapređenje međusobne političke, kulturne i društvene saradnje, ali i ispunjavanja uslova za evropsku integraciju.
"Do pune saradnje ipak mora doći unutar Evropske unije, jer se takav eksperiment nije sprovodio kada su u pitanju zemlje Centralne i Istočne Evrope, pa zaista ne vidim razloga, zbog čega bi sada trebalo ulaziti u takvu neizvesnu i nejasnu avanturu", ističe Radulović.
Dakle, kako kaže, stav Crne Gore treba da bude jasan i decidan - ekonomska saradnja da, nejasni politički eksperimenti ne.
"To znači da mi treba da nastavimo da pružamo pomoć i saradnju svim susedima koji su iza nas u procesu integracije, ali da ne treba da žrtvujemo svoju poziciju i napredak zarad nejasnih kolektivističkih projekcija", zaključuje Radulović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Crnogorci se bune: Ne zajedno, usporavate nas

Izvor: B92, 19.Jun.2017

Podgorica -- Crnogorski stručnjaci se protive formiranju zajedničkog tržišta jer je to političi, a ne ekonomski projekat i predstavlja svojevrsno odlaganje integracija...Profesorka na Ekonomskom fakultetu i bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović za podgoričku Pobjedu kaže da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.