Stopostotne carine: SAD razmatraju nove tarife prema EU

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stopostotne carine: SAD razmatraju nove tarife prema EU

Njujork -- SAD odmeravaju uvođenje tarifa od sto odsto na više evropskih proizvoda koje je administracija predsednika Donalda Trampa ranije izuzela od takvih dažbina.

Na meti su, između ostalog, irski i škotski viski i konjak. Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD (USTR) objavila je u četvrtak listu dodatne robe iz EU na koju će eventualno uvesti nove tarife zbog konflikta vezanog za subvencionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropskog proizvođača aviona Erbasa, izveštava CNBC.

Vašington je u oktobru već uveo tarife od 10 odsto na velike civilne avione i od 25 odsto na poljoprivredne proizvode iz Evrope, a tokom godine je objavio više spiskova evropskih proizvoda, vrednih preko 10 milijardi dolara, koji bi se mogli naći pod kaznenim carinama.

USTR je pokrenula javnu raspravu, čiji je cilj da dobije mišljenje da li da carine na tu robu podigne na 100 odsto, uz proširenje liste nekim proizvodima koje je Bela kuća izuzela u oktobru.

Nove stavke, ukoliko budu dodate, takođe bi se carinile po stopi do 100 odsto.

Među brojnim novim proizvodima koji se razmatraju nalaze se alkoholna pića iz Evrope, poput viskija i konjaka, zatim špansko maslinovo ulje, francuski sir, nemački noževi, portugalski fileti ribe, i tako dalje.

U odvojenom sporu, američka vlada je prošle nedelje saopštila da bi mogla da uvede tarife do 100 odsto na 2,4 milijarde dolara uvoza iz Francuske, nakon što je zaključila da će novi francuski porez na digitalne usluge naneti štetu američkim tehnološkim kompanijama.

USTR je dala rok za dostavljanje javnih komentara u vezi sa novim tarifama do 13. januara, dodaje CNBC.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.