Stigli koncentratori kiseonika, deo pomoći Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2020, 19:04

Stigli koncentratori kiseonika, deo pomoći Evropske unije

Zdravstvene ustanove dobijaju dodatnu pomoć u vidu 100 koncentratora kiseonika, koji su danas stigli u Srbiju kao deo paketa pomoći Evropske unije.

Ovi koncentratori su namenjeni terapiji kiseonikom u bolničkom lečenju, smanjujući stopu smrtnosti od hipoksemije kod pacijenata sa KOVID-19 dijagnozom, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

"Kao što smo to već najavili prethodnih dana u saradnji sa Delegacijom EU i UNOPS-om nastavljamo aktivnosti koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su usmerene na nabavku neophodne medicinske opreme i materijala koji treba da obezbede zaštitu medicinskih radnika i najbolju negu pacijenata u zdravstvenim ustanovama. U okviru paketa hitne pomoći koju je obezbedila EU do sada smo isporučili kontejnere za trijažu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika koji treba da omoguće pomoć najtežim pacijentima sa ozbiljnim respiratornim problemima dok u narednom periodu očekujemo i respiratore, monitore i drugu medicinsku opremu“, izjavila je ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Tokom aprila Srbija je već dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 beskontaktnih termometara i 100, potpuno opremljenih, trijažnih kontejnera koji se postavljaju širom Srbije, kao deo podrške od 15 miliona evra za reagovanje u vanrednim situacijama. Dodatna medicinska oprema se očekuje da stigne u narednim danima, uključujući reagense za testove, respiratore i monitore intenzivne nege.

''Našom podrškom u reagovanju na vanredne situacije u Srbiji pomažemo podjednako i medicinskim radnicima i pacijentima. Nakon maski i trijažnih kontejnera, usmerenih na zaštitu onih na prvoj liniji borbe protiv KOVID-a, ovaj deo pomoći usmeren je na smanjenje stope smrtnosti među pacijentima sa KOVID dijagnozom, jer je kiseonik jedan od ključnih delova njihove terapije. Pored toga, ovi koncentratori mogu biti korisni i nakon završetka trenutne korona krize, jer se mogu generalno koristiti u kliničkoj terapiji", rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je naveo da od početka krize nije prošao gotovo ni jedan dan bez kritične medicinske opreme koju je EU prevozila ili kupila i koja je data srpskim zdravstvenim ustanovama i ugroženim zajednicama.

"Ponosan sam na neposrednu pomoć koju pružamo zahvaljujući paketu za hitno reagovanje za Srbiju, u iznosu od 15 miliona evra, koji finansira Evropska unija. Ono što sada svi iščekujemo je okončanje ove krize kako bi Srbija brzo mogla da se vrati svakodnevici i posvetimo se ekonomskom oporavku'', istakao je Fabrici.

Od izbijanja krize KOVID-19, Evropska unija skoro svakodnevno pruža podršku Srbiji, uključujući finansiranje transporta medicinske opreme, ukupne vrednosti sedam miliona evra, u realizaciji kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i nabavku potrebne medicinske opreme u vrednosti od skoro pet miliona evra, koja se sprovodi u saradnji sa kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU donirala novu pomoć Srbiji: 100 koncentratora kiseonika

Izvor: B92, 23.Apr.2020

Beograd -- Zdravstvene ustanove dobijaju dodatnu pomoć u vidu 100 koncentratora kiseonika, koji su danas stigli u Srbiju kao deo paketa pomoći Evropske unije...Ovi koncentratori su namenjeni terapiji kiseonikom u bolničkom lečenju, smanjujući stopu smrtnosti od hipoksemije kod pacijenata sa Kovid-19...

Nastavak na B92...

Srbija od EU dobila 100 koncentratora kiseonika

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Apr.2020

U okviru paketa pomoći Evropske unije, u Srbiju je danas stiglo 100 koncentratora kiseonika koji treba da doprinesu smanjenju stope smrtnosti među pacijentima zaraženim koronavirusom, saopštila je Vlada Srbije...Od izbijanja zdravstvene krize usled širenja zaraze koronavirusom, Evropska unija gotovo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.