Stefanović sa hrvatskim ambasadorom o unapređenju odnosa

Izvor: Press, 04.Okt.2013, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović sa hrvatskim ambasadorom o unapređenju odnosa

Stefanović je, takođe, izrazio očekivanje da će intenzivirana saradnja rezultirati i boljom parlamentarnom saradnjom, imajući u vidu činjenicu da su u oba parlamenta formirane poslaničke grupe prijateljstva, saopšteno je iz kabineta predsednika Skupštine Srbije. 

Kao prioritete saradnje u međusobnim odnosima, Stefanović je naglasio evrointegracije, ekonomsku saradnju i saradnju parlamentarnih odbora.

Iskustvo Hrvatske u procesu pridruživanja EU bilo bi, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Stefanovićevim rečima, veoma korisno za Srbiju, budući da će i Srbija, poput Hrvatske, biti suočena sa veoma oštrim kriterijumima. 

Predsednik Narodne skupštine je obavestio ambasadora Markotića o koracima koje parlament preduzima kako bi uspešno pratio proces evrointegracija i u njima učestvovao. 

Stefanović je, govoreći o ekonomskoj saradnji, naglasio da su hrvatske investicije u Srbiji značajne ali da srpskih investicija u Hrvatskoj nema, ili ih ima malo. 

Među mogućim oblicima ekonomske saradnje, Stefanović je napomenuo mogućnost izlaska na treće tržište, kao i činjenicu da Hrvatska, iako zemlja EU, može iskoristiti komparativne prednosti Srbije u trgovini sa trećim zemljama. 

Od drugih mogućnosti saradnje Stefanović je posebno pomenuo saradnju u turizmu, odnosno zajedničku turističku ponudu. 

Markotić se složio sa mogućnostima nastupa na trećim tržištima i posebno naglasio kompatibilnost privrednih potencijala, uključujući pre svega građevinsku i vojnu industriju. 

Kada je u pitanju turistički potencijal, Markotić je naglasio mogućnost zajedničkog izlaska na tržišta dalekih zemalja.

Govoreći o evrointegraciji Srbije, Markotić je rekao da, pored snažne političke podrške, Hrvatska izražava spremnost da pruži i tehničku podršku Srbiji u procesu evrointegracija, primetivši da je u pregovorima Hrvatske sa EU upravo on zatvarao poglavlje 23 pregovora. 

Potom je ambasador Markotić preneo predsedniku Stefanoviću iskustva Hrvatskog sabora u procesu pregovora sa EU i naglasio blisku koordinaciju između zakonodavne i izvršne vlasti u cilju donošenja jedinstvenog stava o određenim pitanjima u pregovorima. 

I Stefanović i ambasador Markotić izrazili su zadovoljstvo zbog predstojeće posete predsednika Hrvatske Ive Josipovića Srbiji i ocenili da će ta poseta pomoći daljem unapređenju odnosa dveju zemalja.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.