Stefanović i Tahiri se nadaju dogovoru o prelazima

Izvor: Blic, 21.Nov.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović i Tahiri se nadaju dogovoru o prelazima

Nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine počela je danas nešto pre 16 časova u sedištu Evropske unije u Briselu posle gotovo tri meseca pauze.

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović izjavio je uoči početka razgovora da veruje da će tokom najnovije runde dijaloga biti postignut dogovor o univerzitetskim diplomama, učešću Kosova na regionalnim skupovima, kao i o administrativnim prelazima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Imamo jasan mandat i punu podrsku Vlade”, rekao je Stefanović, i dodao da nijedno rešenje neće moći da ugrozi teritorijalni integritet Srbije, Ustav i rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

Kada je reč o struji i telekomunikacijama, koje su takođe bili najavljeni kao teme razgovora, Stefanović je rekao da su "male šanse” da se ovom prilikom pronađe rešenje.

"Razgovori će sigurno biti nastavljeni i sutra”, rekao je on.

"Nadamo se da će prištinski tim smoći snage da se odmakne od svog tvrdokornog stava, koji je dosad prvenstveno bio usmeren na potvrđivanje njihove državnosti”, izjavio je Stefanović.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri izrazila je uverenje da će dve strane pristupiti dijalogu na konstruktivan način i rekla da se nada da napretku.

Kada je reč o prelazima na administrativnoj liniji, Tahiri je rekla da je predlog o zajedničkoj kontroli "u skladu sa evropskim standaradima."

"Integrisana kontrola granica je evropski način", rekla je ona.

Tahiri se, međutim, požalila da je Srbija do sada primenila samo jedan od ukupno pet postignutih sporazuma u ranijim rundama, i to onaj o slobodnoj trgovini.

"Nadam se da gospodin Stefanović ima podršku Beograda da se implementira ono što je dosad dogovoreno", rekla je ona.

U osvrtu na delovanje Euleksa na Kosovu, Tahiri je ocenila da su se

"stvari popravile u odnosu na 16. septembar”, (kada je postignut dogovor o carinskom pečatu), konstatujući da ova misija "više nije statusno neutralna" i da "sprovodi zakone Kosova".

Govoreći o problemima na severu Kosova i Metohije, Tahiri je rekla da je prištinska vlada spremna da ide dalje od Ahtisarijevog plana.

"Mi smo spremni da ojačamo taj plan kroz ekonomske i druge pogodnosti za građane koji tamo žive” rekla je ona.

Povezane vesti: Prištinski pregovarački tim otputovao u Brisel Sledeća runda pregovora s Prištinom 14. oktobra? Edita Tahiri: Srbija kriva za odlaganje dijaloga Dijalog sa Kuperom i Rikerom o albanskim carinicima Jahjagova sutra u Briselu sa zvaničnicima EU i NATO-a
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.