Stefanović: Pregovorima uspostaviti trajni mir na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2011, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Pregovorima uspostaviti trajni mir na Kosovu

BEOGRAD -

Vlasti u Beogradu žele da se predstojeći pregovori između Beograda i Prištine odvijaju tako da ne blokiraju put Srbije ka Evropskoj uniji i da na Kosovu bude uspostavljen trajan mir, uz istorijski kompromis Srba i Albanaca, izjavio je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije i šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović.

"Štiteći državne interese, želimo da pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosova ne blokira naš put u EU, da ljudi na Kosovu žive normalno i bezbedno. Moj prijateljski savet Prištini je da sa otvorenošću uđe u pregovore. Ako nastupi trvdo i maksimalistički, to će ići na njenu štetu", rekao je Stefanović u intervjuu za dnevnik "Blic".

Stefanović je rekao i da je Beograd spremniji više nego ikad da "na nov način dođe do najoptimalnijih rešenja".

Šef beogradskog pregovaračkog tima rekao je i da će se prvi direktni pregovori između Beograda i Prištine voditi u Briselu, uz posredovanje i učešće EU, a da su srpski ekspertski timovi uradili predloge i modalitete za neke od tema.

"One nisu unapred određene i o svemu će moći da se razgovara, pa će možda i složenija politička pitanja već u početku biti postavljena", najavio je Stefanović.

Pripremljene prve moguće teme

Stefanović je rekao i da je beogradska strana pripremila alternative za prve moguće teme, telekomunikacije, avio-saobraćaj, katastar i pitanje nestalih i da su neka od pitanja, kao što su funkcionisanje institucija na severu, legalizacija dokumenata ili prisustva Prištine na međunarodnim skupovima, izrazito povezana.

Stefanović, međutim, smatra da albanska strana nema spremna rešenja, jer nije oformila pregovarački tim.

"Ima spekulacija ko će voditi taj tim, sigurno je samo da će to biti neko najbliži predsedniku prištinske vlade", smatra Stefanović.

Stefanović je naglasio i da Beograd želi da uskladi nacionalni interes i pogled Brisela na moguća rešenja, rekavši da "što bude postignut veći nivo poklapanja, naša pozicija biće bolja".

Izveštaj neće odložiti pregovore

Stefanović je rekao i da misli da izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, uprkos signalima iz Prištine da žele da iskoriste situaciju i odlože pregovore, ipak neće dovesti do njihovog odlaganja.

On je, takođe, istakao da niko nije spominjao krajnji rok u kojem bi Beogradu išlo u prilog da okonča pregovore, ali da je za nas važan kraj ove godine, jer će se tada rešavati pitanje statusa kandidata za ulazak u EU ili datuma za pregovore.

"Biće jako važno koliko su pregovori (između Beograda i Prištine) uspešni, jer će Srbija lakše ostvariti taj cilj, iako to nije formalni uslov", smatra Stefanović.

On je rekao i da ne postoji osnov za mišljenje da će direktno pregovaranje značiti priznavanje Kosova.

"Naš dijalog neće biti opterećen formalnostima, a situacija će biti potpuno drugačija od one na međunarodnim skupovima. Kritičari koji tvrde da mi nekog priznajemo zato što razgovaramo s njim dovode u pitanje normalan evropski proces rešavanja problema", zaključio je Stefanović za "Blic".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.