Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2022, 15:36

Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO

Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.

Stano je reagovao na pisanje "Novosti" da je izrada Nacrta statuta ZSO poverena nemačkoj fondaciji Fridrih-Ebert-Štiftung i Evropskom institutu za mir.

"Sporazumi iz dijaloga su jasni, da će izradu nacrta Statuta obaviti upravljački tim koji se sastoji od kosovskih Srba i imenuje ga Vlada Kosova", precizirao je Stano, istakavši da dijalog Beograda i Prištine "ostaje proces koji vodi EU, a podržava ga međunarodna zajednica. "Visoki potpredsednik (Žozep) Borelj i specijalni predstavnik EU (Miroslav) Lajčak vredno rade i nastaviće da olakšavaju dijalog i inicirati razgovore o svim temama unutar mandata kako bi postigli sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa", rekao je Stano za Tanjug.

I Fondacija Fridrih Ebert i Evropski institut za mir negirali su da su dobili zahtev ili mandat od specijalnog predstavnika EU Lajčaka, nemačke vlade ili bilo koje druge strane da izrade statut zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO

Izvor: Blic, 30.Sep.2022

Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.