Stano i Kramon: Prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu nije rešenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2021, 13:27

Stano i Kramon: Prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu nije rešenje

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je stav EU po pitanju eventualnih promena granica na Zapadnom Balkanu nepromenjen i jasan.

"Ništa ne bi trebalo da se menja kada su u pitanju granice na Zapadnom Balkanu. Treba da se radi na regionalnom pomirenju i saradnji, što je i logika evrointegracionog procesa. Sva otvorena pitanja među državama treba rešavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a koji se oslanja na zakone i principe EU", rekao je Stano na redovnoj konferenciji za medije u Briselu.

On je poručio da Evropska komisija nema zvanične informacije o prispeću niti sadržaju tzv. "non papera" koji je prema nekim medijskim navodima, premijer Slovenije Janez Janša poslao predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

"Nezvanični dokument" koji je Janša, prema pisanju medija u BiH, uputio predsedniku Evropskog saveta, među prioritetima predstojećeg slovenačkog predsedavanja EU ima i "završetak raspada Jugoslavije".

Janšina ideja, prema pisanju medija u BiH, podrazumeva promenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje "velike Srbije" i "velike Albanije", kao i "komadanje BiH".

Sam Janaša nije potvrdio postojanje ovakvog dokumenata, a iz kabineta Šarla Mišela nisu mogli da potvrde da mu je stigao takav dokument.

Kramon: Prekrajanje granica na zapadnom Balkanu nije rešenje

Prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu nije rešenje, nikome ne može pomoći i samo bi stvorilo još veće probleme, izjavila je danas specijalna izvestiteljka EU za Kosovo Viola fon Kramon.

U izjavi za Kosovo onlajn, ona je prokomentarisala navodni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše o prekrajanju granica na Balkanu, kao i tvrdnje da bi to uključilo i stvaranje Velike Srbije i Velike Albanije.

"S obzirom da slovenački premijer nije poznat po ozbiljnim političkim predlozima, ovo bi moglo da postane veoma opasna rasprava", istakla je Fon Kramonov.

Ona je navela da su njene kolege u Evropskom parlamentu zabrinute tekućim procesom raspada u državama zapadnog Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, i izričito istakla da nema novog menjanja granica.

"Te podele i nacionalistička retorika nikada nisu vezane za narod, videli smo šta je takva retorika stvorila u našoj istoriji", rekla je Viola fon Kramon i dodala da bi vlade i političari trebalo bi da imaju za cilj stvaranje funkcionalnih institucija i država koje će služiti svim svojim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Prema njenim rečima, u Bosni i Hercegovini postoje ozbiljni problemi, ali ti problemi nisu rezultat bilo kakvog prisilnog suživota različitih etničkih grupa, već neuspeh političkih elita i nedostatak njihovog delovanja.

"Premijer Janša bi trebalo da se uzdrži od takvih nonpejpera, oni nisu u skladu sa evropskim vrednostima", naglasila je Fon Kramonova.

Ona je rekla da se nada da ovaj sadržaj neće biti blizu rasprave ili čak primene.

"Ono što očekujemo od slovenačkog predsedavanja EU biće finalizacija liberalizacije viznog režima za Kosovo, a ne ponovno otvaranje Pandorine kutije sa još jednom opasnom debatom u vezi sa mogućom promenom granica", zaključila je Viola fon Kramon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU nema informacije o non-paperu i odbacuje rasprave izmenama granica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Apr.2021

Zvaničnici Evropske unije (EU) rekli su da nisu upoznati o postojanju non-papera kojeg je navodno uputila Slovenija a u kojem se poručuje da raspad Jugoslavije nije okončan. Peter Stano, portparol Evropske unije je novinarima izjavio da su briselski zvaničnici obavešteni o pisanju medija ali da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Da li Sarajevo namerno stvara veštačku atmosferu: Rat ili miran razlaz ukoliko dođe do raspada BiH?

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021, 12:33

Portparol EU Peter Stano rekao je u utorak da je stav EU o eventualnim promenama granica na Zapadnom Balkanu jasan - ne treba ih menjati..Razgovori o mirnom razlazu entiteta često su dosad vođeni. Njih je sve više. Nikada neću dozvoliti da Srbi ratuju, pa ni za samostalnost Republike Srpske. Čekaćemo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.