Stano: Beograd i Priština da dogovore način glasanja Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2022, 15:27

Stano: Beograd i Priština da dogovore način glasanja Srba

Portparol EU, Peter Stano naglašava da EU žali zbog činjenice da Srbima sa KiM nije bilo omogućeno glasanje na jučerašnjem referendumu i poziva obe strane da se dogovore o međusobno prihvatljivom rešenju koje bi omogućilo Srbima da na KiM glasanju na budućim srpskim izborima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />”Iako u okviru dijaloga Beograda i Prištine nema sporazuma o organizovanju srpskih izbora na Kosovu, očekujemo da strane počnu pregovore o međusobno prihvatljivim modalitetima za glasanje Srba na Kosovu na budućim srpskim izborima. EU je spremna da im pomognemo u tim pregovorima”, poručio je Stano.

Peter Stano je, odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogućnostima EU da utiču na vlasti u Prištini da omoguće glasnije Srbima na teritoriji KiM, oceni da je ”stav EU bio jasan od početka”, ali da je za sprovođenje te operacije bio neophodan pristanak obe strane i Beograda i Prištine.

Portaarol EU je na pitanje Tanjuga da li EU ima na raspolaganju druge instrumente sem verbalnih poziva Prištini na saradnju, a koje kosovske vlasti zanemaruju, oceni da EU ”ima uticaja” i to kroz evrointegracione procese.

”Na kraju Kosovo je to koje želi da pristupi EU, a za to postoje jasni kriterijumi koji se odnose na vrednosti i standarde koje ako neko od partnera ne poštuje ne može ni da očekuje da napreduje na EU putu”, kaže Stano.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Stano naglašava da proces nije u zastoju i da se angažman EU po tom pitanju odvija svakodnevno sa Srbijom, Kosovom, ali i sa SAD i drugim međunarodnim partnerima

”Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi organizovaćemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera odnosno predsednika”, kaže Stano.

U odgovoru Tanjugu on zaključuje da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU neophodan ” što je pre moguće”.

”To nije potrebno nama već je potrebno za dobrobit naroda na Kosovu i u Srbiji”, zaključio je Stano.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"ŽALIMO ŠTO SRBI NA KiM NISU GLASALI" Stano: Beograd i Priština da dogovore način izlaska na "buduće srpske izbore"

Izvor: Blic, 17.Jan.2022

Evropska unija (EU) žali zbog činjenice da Srbima sa KiM nije bilo omogućeno glasanje na jučeršnjem referednumu, i poziva obe strane da se dogovore o međusobno prihvatljivom rešenju koje bi omogućilo Srbima da na KiM glasaju na "budućim srpskim izborima", kaže portparol EU Peter Stano.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.